Bieži nākas dzirdēt, ka sēnes uzturam esot samērā
bezjēdzīgs produkts, jo uzturvērtība tām ir zema. Līdz ar to apskatīsim, kā tad
īsti ir ar sēnēm un vai ir jēgas tās vākt- šoreiz neiedziļināsimies dažādu sēņu
ārstniecisko īpašību klāstā. Šo tēmu es pētu tīri intereses pēc, par
izdzīvošanas iespējām dabā- savdabīgs hobijs.
Sēnes savā būtībā ir vērtīgs pārtikas produkts. Tās ir
ne tikai gardas un aromātiskas, bet arī barojošas. Cilvēka organisma
pastāvēšanai svarīgi ir ar pārtiku uzņemt pietiekami olbaltumvielas, taukus,
ogļhidrātus, dažādas minerālvielas un vitamīnus. Visas šīs vielas ir sastopamas
arī sēnēs. Pēc uzturvērtības, sēnes var pielīdzināt labi izceptai maizei,
augļiem un dārzeņiem. Sēnēs ir savas īpatnības, tajās nav augu cietes, no
ogļhidrātu grupas tajās ir glikogēns (dzīvnieku izcelsmes ciete) un cukurs, kas
piešķir sēnēm saldu garšu. Īpaši daudz cukuru ir baravikās un dažādās bekās.
Vairāk cukuru ir sēņu kājiņās, kā cepurītēs.
Sēņu sastāvā ir arī oglekļa savienojumi, tai skaitā
arī olbaltumvielas. Oglekļa vielas sēnēs ir vairāk kā gaļā, olās, zirņos un
rudzos. Protams, katras sugas sēnēm ir savs daudzums olbaltumvielas, piemēram,
lielajā dižsardzenē olbaltumvielas ir vidēji 6.6%, baravikā 4.6%, bērzubekā-
3.9%, gailenē un rudens celmenē 3.2%, zeltainā sviestbeka 1.9%. Interesanti, ka
arī olbaltumvielas dažādās sēnes daļās ir dažāds- cepurītē to ir vairāk, kā
kājiņā.
Tauku saturs sēnē ir dažāds, bet vidēji no 1-6%. Taču
tajos ietilpst cilvēkam nepieciešamais lecitīns, provitamīns D un dažas no
taukskābēm. Un visi šie augu tauki lieliski uzsūcas cilvēka organismā.
Visvairāk tauku atrodas sēnes cepurītē.
Sēnes ir bagātas ar ekstraktīvām vielām, kas piešķir
sēnei savdabīgu garšu un smaržu, kā arī fermentus, kuri veicina labāku gremošanu.
Sēņu sārmos atrasts- kālijs, fosfors, magnijs,
nātrijs, dzelzs, sērs un hlors. Īpaši bagātas sēnes ir ar kāliju, fosforu un
sēru.
Praktiski, visas ēdamās sēnes satur A, B, B15, B2, C,
D un PP vitamīnus. Pētījumi norāda, ka sēnēs esošais B vitamīns nav mazāks, kā
graudaugos, vitamīns PP tik pat cik raugā un aknās, bet D vitamīns ne mazāk, kā
augstākā labuma sviestā.
Sēnes organisms spēj uzņemt mazliet sliktāk, kā jeb
kurus augu izcelsmes produktus. Pamatojams tas ir ar to, ka sēnes satur grūti
sagremojamus elementus, piemēram, fungīnu, kurš ir pielīdzināms ķīmiski,
kukaiņu pasaulē sastopamajam hitīnam. Tāpēc, lai lietotu sēnes uzturā tās
ieteicams, iespējami sasmalcināt. Pareizi pagatavots sēņu ēdiens, būs vērtīgs
dažādu elementu avots. Sēņu garša stimulē apetīti, veicinot kuņģa sulas atdali,
paralēli uzlabojot iekšējo dziedzeru sekrēciju.
Diemžēl, sēnes nav labas visiem. Ārsti neiesaka tās
lietot, cilvēkiem ar kuņģa, zarnu, žultspūšļa, aizkuņģa dziedzera slimībām un
ar hronisku nieru mazspēju. Protams, ir cilvēki, kuri uz sēnēm reaģē alerģiski.
Pēc uzturvērtības un garšas īpašībām sēnes var iedalīt
4 grupās.
Pirmai grupai pieder sēnes ar labām garšas īpašībām un
bagātas dažādiem savienojumiem, piemērams, rudmiesītes, dažas krimildes,
baravikas, dižsardzenes, cēzara mušmire u.c.
Otrai grupai pieder samērā vērtīgās sēnes- pamatā
dažāda veida bekas.
Trešajai grupai pieder sēnes, kuras nav ne sevišķi
vērtīgas, ne sevišķi nevērtīgas ar ne īpaši labām garšas īpašībām, kuras
parasti ievāc, kad citu sēņu vienkārši vēl vai vairs nav- bērzlapītes, kazu
samtbekas, cūcenes un citas.
Ceturtai grupai pieder sēnes, kuras parasti sēņotāji
nevāc, tikai retos gadījumos tās ievāc tiem kam tieši šīs sēnes patīk, pie
tādām pieder viltus gailenes, piparu krimildes, samtainās krimildes u.c.
Visu grupas sēnes vēl iedalās ēdamās un nosacīti
ēdamās sēnēs. Par ēdamām sēnēm uzskata tādas sēnes, kuras nesatur rūgtvielas,
kaitīgas vielas un tām nav nepatīkama aromāta. Tās var vārīt, cept un lietot
uzturā uzreiz pēc ievākšanas- bez iepriekšējas speciālās sagatavošanas.
Nosacīti ēdamās sēnes ir tās, kuras satur rūgtvielas,
kaitīgās vielas un nereti tām ir arī nepatīkams aromāts un citas īpašības.
Uzturā tās lieto pirms tam speciāli sagatavojot- atmērcējot, vairākas reizes
novārot.
Kas tad mums sanāk? Sēnes ir uzturvērtīgs produkts,
kuru ir jēga un nozīme ievākt. Nenozīmīgs tas ir tikai konkrētiem cilvēkiem,
kuriem uz tām ir alerģiska reakcija. Nozīmīgākā problēma ir sēņu atpazīšana un
pareiza to sagatavošana, taču ievērojot visus piekšnosacījumus, mēs varam iegūt
vērtīgu produktu, gan ikdienas maltītes bagātināšanai, gan izdzīvošanas
nepieciešamībai. Nemaz neņemot vērā, ka lielam daudzumam sēņu piemīt
ārstnieciskas spējas un tās ir ievērojami spēcīgas. Diemžēl, Eiropā
fungoterapija ir piemirsta zinātne un pamatā viss balstās uz fitoterpiju, taču
aiz vien biežāk un biežāk pie mums parādās produkti no Āzijas, kuru pamats ir
dažādu sēņu ekstrakti.