Ārstniecībai
ievāktos dabas līdzekļus visērtāk ir uzglabāt žāvētā veidā, kas ir arī
saprotams, jo to patēriņš ir dozēts- nelielas devas, izstieptā laika periodā,
kā arī dabas veltes tiek gatavotas uzglabāšanai ziemas periodam.
Žāvēšanas procesam ir jānodrošina
maksimāli saudzīgs režīms attiecībā pret dabas veltēs esošajām vielām un
elementiem, tos optimāli saglabājot. Pareizi izžāvētas dabas veltes sevī
saglabā optimālu daudzumu vērtīgo vielu un atbilst pēc īpašībām, kādas ir tieši
šo dabas velšu drogai un nodrošina efektīvu iedarbību to lietojot.
Ārstniecībai paredzētās dabas veltes
nepieciešams izžāvēt līdz 10-15% mitruma saturam, tos nekādā gadījumā nedrīkst
pārkaltēt, jo arī tas ietekmēs aktīvo vielu stāvokli un daudzumu. Protams,
izžāvējot dabas veltes nepietiekami, tās tiks pakļautas riskam sabojāties.
Mitrums
svaigā augā (%) |
Optimālais
mitrums (%) |
|
Sulīgi
augļi |
90-95 |
16±3 |
Ūdens
augi |
80-90 |
13±1 |
Sēnes |
80-92 |
14±1 |
Jaunie
dzinumi |
65-85 |
14±1 |
Saknes |
75-85 |
14±1 |
Ziedi |
45-75 |
13±2 |
Pumpuri |
50-60 |
12±1 |
Mizas |
40-55 |
14±1 |
Sakneņi |
40-55 |
14±1 |
Sēklas |
30-40 |
12±1 |
*
1.tabula Mitruma saturs
Žāvējot ne mazāk svarīgi ir ievērot
arī atbilstošu temperatūras režīmu, kurš ir katrai dabas veltei individuāla un
tiks pieminēta tālāk pie dabas velšu aprakstiem. Temperatūru nosaka apzinot
dabas veltēs esošās vielas un nosakot maksimālo temperatūru pie kuras vērtīgās
vielas vēl nenoārdās. Taču zemāku temperatūru par noteikto var pielietot droši,
ja tā nodrošina dabas velšu pilnvērtīgu žūšanu. Svarīgi ir sekot aktuālajiem
dabas velšu pētījumiem un nevadīties pēc vecu grāmatu informācijas, tā bieži
vien ir kļūdaina, jo tajā laikā daļa dabas velšu bija vēl nepietiekami
izpētītas un kādi elementi netika vēl noteikti, tehnisku iemeslu dēļ.
Galvenie žāvēšanas pielietotie
paņēmieni ir:
- žāvēšana
svaigā gaisā, aizsargājot dabas veltes no saules un nokrišņu ietekmes, tai pat
laikā nodrošinot labu ventilāciju un mitruma atvadi;
- piespiedu
žāvēšana, izmantojot dehidrācijas iekārtas vai dažāda veida žavskapjus, kuri
nodrošina piespiedu ventilāciju ar ventilatora palīdzību un parasti tajos ir
iebūvēti arī elektriskie sildelementi.
Katrai no žāvēšanas metodēm ir savas
priekšrocības un arī trūkumi, kurus apkopoju 2.tabulā. Priekšrocības un trūkumi
ir nosacīti, jo ir dabas veltes, kuras ir jāpakļauj piespiedu žāvēšanai
obligātā kārtā un ir dabas veltes, kurus ir jāžāvē lēni, nodrošinot pakāpenisku
žūšanu.
Apskatot tabulu ir vērts aizdomāties
par hibrīda tipa iekārtas radīšanu ar kuru varat radīt atbilstošus apstākļus
visa tipa dabas velšu apstrādei, samazinot trūkumus un palielinot
priekšrocības. Un papētīt, tēmu par iekārtām, kuras savā darbība izmanto dažāda
veida saules kolektorus apsildei un piespiedu ventilācijas elektrības apgādes
nodrošināšanai, tai pat laikā maksimāli izmantojot dabīgās žūšanas elementus.
Dabīga
žāvēšana |
Piespiedu
žāvēšana |
||
Priekšrocības |
Trūkumi |
Priekšrocības |
Trūkumi |
Saudzīgs
žāvēšanas režīms |
Iespējama
drogas sabojāšana- pelējums, insekti, grauzēji |
Mazāk
iespēju sabojāt drogu ārēju apstākļu dēļ |
Agresīvs
žāvēšanas režīms |
Nepatērē
elektroenerģiju |
Neregulējams
temperatūras un mitruma režīms |
Regulējams
temperatūras režīms un samazināta mitruma ietekme |
Lieli
elektrības patēriņi |
Nav
jānodrošina specifiskas iekārtas un aprīkojums |
Žāvēšanas
laiks tieši saistās ar laika un klimatiskajiem apstākļiem |
Žūšanu
neietekmē laika un klimatiskie apstākļi |
Jānodrošina
specifiskas iekārtas un to aprīkojums |
Iespēja
izveidot lielus žāvēšanas laukumus |
Palielināta
kaitīgo apstākļu un vides ietekme |
Samazināta
kaitīgo apstākļu un vides ietekme (ir iespēja nodrošināt ieplūdes gaisa
sagatavošanu) |
Ierobežots
žāvēšanas laukums |
Nav
nepieciešams nodrošināt tehniskas apkopes un veikt papildus ieguldījumus |
Nereti
žāvēšanas nobeigumā ir nepieciešams nodrošināt piespiedu žāvēšanu |
Izpilda
visu žāvēšanas procesu no sākuma līdz beigām |
Nepieciešamas
tehniskās apkopes un jauni ieguldījumi iekārtas uzturēšanā. |
Nepieciešama
mazāka uzraudzība. |
Nav
iespējas nodrošināt paaugstinātas temperatūras (45-65C) |
Iespēja
nodrošināt paaugstinātas temperatūras (45-65C) |
Nepieciešama
nepārtraukta iekārtas uzraudzība |
*2.tabula Žāvēšanas tipu salīdzinājums
Nodrošinot dabas velšu apstrādi
izmantojot piespiedu žāvēšanas metodi ir būtiski pēc apstrādes ievietot drogu
elpojoša materiāla tarā (papīra, auduma maisiņš vai kartona kaste) un ļaut
drogai “atelpoties” vietā, kur tā turpmāk tiks uzglabāta. Piemēram, Šaurlapu
ugunspuķes (Chamaenerion angustifolium) fermentētu lapu drogu pēc izžāvēšanas
uzglabā kartona kastē 6 mēnešus (nobriedina) un tikai tad to lieto.
Lietojot dabīgo žāvēšanas metodi ir
jārēķinās, ka dabas veltes vēlams izžāvēt vidēji 3-14 dienu laikā, savādāk tajās
var sākties arī dažādi iekšējie bioloģiskie procesi, kuri ietekmēs drogas
kvalitāti. Dabas velšu žūšanas ātrumu var palielināt, izklājot materiālu uz
sietiem, pārsienot mazākās buntītēs, sadalot daļās vai atdalot stublājus
augiem, kā arī sēņu cepures izretinot auklu virtenēs.
Nodarbojoties ar dabas velšu
apstrādi mājas apstākļos un nenodrošinot ražošanu, drogā esošo mitruma saturu
noteikt ir visnotaļ sarežģīti un laikietilpīgi. Varianti ir vairāki,
specifiskas iekārtas, kuras noteiks mitruma daudzumu pašas vai arī testēšanas
metode, kad paņem konkrētu drogas daudzumu, nosver un pakļauj piespiedu
žāvēšanai, neievērojot ārstniecisko vielu klātesamību- žāvē augstās
temperatūrās līdz masa zaudē puslīdz 100% visu mitrumu un iegūto porciju atkārtoti
sver. Ar iegūtās masas starpību ir iespējams aprēķināt drogā esošo mitruma
daudzumu.
Mājas apstākļos var izmantot metodes
pēc kurām drogu gatavību noteica agrāk un tās savu aktualitāti nav zaudējušas
arī šodien. Vienīgais trūkums ir, ka šīs metodes nestrādā uz visiem drogu veidiem.
Ārstniecības augus ņem plaukstā un
saspiež, tie nedrīkst sadrupt un nedrīkst veidot arī salipušu masu. Šo metodi parasti
pielieto pārbaudot drogas gatavību pārbaudot žāvēšanas sietus.
Izžāvētas lapas un ziedi sadrūp, ja
tos saberž starp plaukstām.
Lakstus, sēnes, saknes, sakneņus un
mizas pārbauda laužot, tiem ir jāsalūst- nesadrūpot un neliecoties.
Izžāvēti augļi, kā likums ir
gumijoti un elastīgi.
Lielāko problēmu sagādā pumpuru un
sēklu žāvēšanas kvalitātes noteikšana, jo pēc tautas metodēm tas tiek darīts
vizuāli, salaužot pumpurus nosakot vidus daļas stāvokli un tamlīdzīgi.
Žāvēšanas procesa pareiza norise ir
viens no galvenajiem faktoriem, kas ietekmēs tālāko drogu kvalitāti un
efektivitāti, tāpēc šo tēmu ir vērts pārdomāt arī pašam un izskatīt visus
faktorus, kuri var liegt kvalitatīva žūšanas procesa norisi un sabojāt dabas
veltes. Pārdomājot, ja tomēr saskaraties ar faktoriem, kuri traucēs dabas
veltēm kvalitatīvi izžūt- tos novērsiet un tikai tad ķerieties dabas velšu
ievākšanai un apstrādei.