Šajā rakstā
aplūkosim, kā gatavot zāļu tēju maisījumus un kādus principus ir vērts ievērot.
Iespējams, šķitīs sarežģīti, bet īstenībā atliek vienu reizi pamēģināt un tālāk
viss kļūs pavisam vienkārši.
Kamdēļ ir
nepieciešami maisījumi? Mono tējas izsens ārstniecībā netiek pielietotas. Mono
tējas ieguva popularitāti pateicoties dažādām ķīniešu tējām, kas iedarbojās
tonizējoši, uzmundrinoši un ārstnieciskā vērtība tām bija neliela. Līdzīgi, kā
šodienā dzeram kafiju, lai pamostos un justos enerģētiskāk. Protams, arī mono
tējām ir efekts, tās spēj ne tikai tonizēt, bet piemēram, iedarboties atindējoši,
tīroši, urīna dzenoši, toksīnus savācoši u.t.t.
Ķīniešu tēju
ieguve pie mums, saprotams, bija sarežģīta un dārga- veda caur Krieviju vai pa
jūru ar kuģiem. Tēju fermentāciju process tika noskatīts Ķīnā un ieviests
Krievijā. Kā rezultātā Kaporas ciemā, netālu no Sanktpēterburgas sāka ražot
fermentētu ugunspuķes tēju. Tālāk ar ugunspuķes tēju tika viltota Ķīniešu tēja,
gatavoti maisījumi ar īsto ķīniešu tēju un beigās vispār tika aizliegta
šaurlapu ugunspuķes ievākšana, nemaz nerunājot par tirgošanu. Laikam ejot
tehnoloģija izplatījās un nonāca arī pie mums Latvijā, protams, krietni,
krietni vēlāk!
Šobrīd, šaurlapu
ugunspuķi atkal varam fermentēt un izmantot, un šī praktiski ir vienīgā, pie
mums ievācamā mono tēja. Citus augus ievāc un no tiem gatavo tēju maisījumus.
Tāpēc mēģināsim izprast, kā veidojas maisījumi. Zinu, zinu, ka daudzi dzer
ārstniecības augus, kā mono tēju, dažkārt, arī pulveri- taču tas pašā saknē ir
nepareizi. Īpaši, ja vēlamies lietot tēju ārstniecībā!
Tēju maisījumi
sastāv no vairākām daļām, bāzes, pavadošajiem augiem, krāsas, smaržas un
garšas.
Pie bāzes
sastāvdaļām varam pieskaitīt augus, kuri ir paredzēti tieši veselības uzlabošanai
vai slimības ārstēšanai. Tie ir vairāki augi, kuri ir vērsti savā iedarbībā,
vienā virzienā. Tiem vēlams, būt augiem ar dažādu ķīmisko sastāvu, lai tie
ievērojami plaši iedarbotos uz konkrēto veselības problēmu.
Pavadošie augi ir
tādi, kuri paralēli bāzes augiem iedarbojas uz veselību. Šie augi, kā likums ir
veselību stiprinoši, organismu attīroši, toksīnus izvadoši un tam līdzīgi.
Būtībā, ja bāzes augi iedarbojas tieši uz veselības problēmu, tad pavadošie
augi ir tie, kuri nodrošina visa pārējā organisma funkcionalitāti un nereti pat
mīkstina bāzes augu iedarbību. Piemēram, cilvēks sirgst no kādas konkrētas
veselības problēmas, kas saistās ar gremošanu- tad tiek izmantoti augi, kas
ārstē gremošanas sistēmu un pavadošie, savukārt, nodrošina, lai nesāktu “trakot”
žults pūslis, aknas u.t.t. Tie kas ir ārstējuši gremošanas orgānus ar augiem,
labi zina, kā uzvedās tai laikā citi orgāni un kā tie spēj pastiprināt savu
darbību. Radot ne pa visam, ne tās patīkamākās sajūtas.
Tējas krāsa,
smarža un garša vairāk saistās ar tējas kvalitāti. Mums, kā jau cilvēkiem patīk
gardas tējas, kuras ir bagātīgos tējas toņos un pie tam vēl, lai tām patīkami
virmo smarža pa visu istabu. Bet tas viennozīmīgi nav priekšnosacījums,
efektīva tējas maisījuma radīšanai. Tas attiecas tikai uz tējas kvalitāti.
Protams, arī šiem augiem ir ārstnieciskā nozīme un ir vērts, pēc iespējas, tos
izvēlēties tādus, lai tie veicinātu pamatmērķa realizāciju.
Tējas maisījuma
mērķis ir iedarboties iespējami plaši un mazināt, konkrēto vielu koncentrāciju.
Attiecīgi, ja tējas maisījumā ir augs ar vienveidīgu ķīmisko sastāvu 100%, tad
organismā tiek veicināti vienveidīgi procesi. Taču ja mēs šo maisījumu veidojām
no dažādām sastāvdaļām, kur augi viens otru pārklāj, tad samazinās viena veida
vielu koncentrācija, taču palielinās dažādu vielu koncentrācija. Rezultātā,
samazinās iespēja nodarīt kaitējumu savam organismam- saindēšanās, alerģijas,
kairinājumi, kā rezultātā iekaisumi un slimību saasinājumi. Vai pavisam
vienkāršoti runājot, mono tējā mums ir, piemēram, 10 vielas. Savukārt,
maisījumā no 20 zālītēm vielu būs jau 150, tikai mazākās koncentrācijas.
Rezultātā uz veselību iedarbosimies daudz maigāk ar lielāku iespējamību,
uzlabot kopējo veselības stāvokli. Turklāt izbēgot no iespējas sev kaitēt.
Strādājot ar
maisījumiem, sākotnēji der aizdomāties, kādus augus izmantot! Vēlams, lai tie
būtu droši, bez indīgu vielu klātbūtnes. Nākotnē radīsies iespēja izmantot arī
tādus augus, bet tas tikai pieredzes rezultātā.
Saprotams, ka
vienmēr radīsies jautājumi par augu proporcijām. Es ieteiktu tā, vismaz sākumā!
Katrai daļai izmantojiet augus vienādās proporcijās. Piemēram, bāze sastāv no
10 augiem, tad visus vienādās proporcijās un tā arī pārējās daļas! Maisījumā,
pamata skeletu veido bāze un pavadošie augi, tie no kopējā maisījuma var būt
līdz pat 70%, attiecīgi, pārējie augi ir vairāk tējas kvalitāti uzlabojošie.
Tīri teorētiski
veidojot maisījumu, bāzi varam izveidot 50%, pavadošo augu daļu 20%, pārējās
daļas vienādās proporcijās. Ar laiku, protams, veidosies lielāka izpratne un
veidosies arī nianses un izpratne par dažādiem augiem un to īpatnībām.
Piemēram, ir tādi augi ar izteiktu garšu, kā vērmele, parastais biškrēsliņš un
citi, kurus pievienot maisījumam nāksies individuāli un mazākā devā, ne tikai
tāpēc, ka tie ir toksiski, bet to garša spēj padarīt visu maisījumu nedzeramu.
Tāpēc mēģinām un
eksperimentējam ar drošiem augiem, veidojam receptūru un tāpat, kā visu
atstrādājam. Daudz zināšanu ir zudis un mums tās ir jāatstrādā pa jaunam.
Ideālā variantā, ar gatavu receptūru dalieties ar līdzcilvēkiem, jo kā saka,
viss kas ir publicēts internetā vairs jau nezudīs nekad! Tāpat varam arī veidot
dažādu receptūru pierakstus AGFonda interneta vietnēs, taču tas nav obligāti-
publicējiet Jums ērtā vietnē, lai arī citiem cilvēkiem būtu! Tādā veidā mūsu
cilvēki kļūs tikai zinošāki un spējīgāki!