Parastais
pīlādzis ir koks, kurš spēj sasniegt 20m augstumu, retāk krūmājs, ar pašķidru
vainagu un gludu, pelēcīgu mizu.
Augi
balti, sakopoti ziedkopās 8-15cm diametrā, ziedi pieclapu ar rūgtu mandeļu
smaržu. Augļi ovāli vai apaļi, sulīgi, oranži vai sarkani, skābi un rūgtgani
pēc garšas. Pēc pirmajām salnām rūgtums no ogām izzūd.
Pamatā
izmanto augļus (Sobri fructus), kurus ievāc augustā un septembrī, pirms salnām.
Svarīgi, ievācot pīlādžus ir nelauzt tā zarus. Ogas attīra no kātiņiem, tālāk
gatavo sīrupus, ievārījumus, uzlējumus vai žāvē labi vēdināmās telpās vai
krāsnīs nepārsniedzot 60-80C.
Pīlādžu
ogās ir bagāts vitamīnu komplekss: C, E, B1, B2, P, PP, K, karotinoīdi un
folijskābe. Flavonoīdu un brīvo aminoskābju daudzuma ziņā, pīlādža oga pārspēj
jeb kuru ogu kultūru. Augļos ir atrastas 18 brīvās aminoskābes un 8 no tām ir
neaizvietojamas. Atrasts ir rutīns, kvercetīns, izokvercetīns u.c.
Pīlādža
augļos ir arī cukuri- glikoze līdz 3,8%, fruktoze līdz 4.3%, saharoze līdz 1%,
sorbīta spirts līdz 25% un citi. Tāpat ir arī miecvielas līdz 0.3%,
antocianīni, fosfolipīdi, pektīnvielas līdz 2%, organiskās skābes,
rūgtvielas, sorbīta un parasorbīta skābe, ēteriskā eļļa, mikro un
makroelementi.
Pīlādža
lapās ir vitamīns C, flavonoīdi; sēklās- tauku eļļa līdz 22% un glikozīda
amigdalīns; mizā- miecvielas.
Ārstnieciskā nozīme
Pateicoties
augstai vitamīnu koncentrācijai augļos, tā nostādinājums iedarbojas kā
organisma spēcinošs, kā arī iedarbojas diurētiski, hipertensīvi un žults
dzenoši. Medicīna tās augļus izmanto kā polivitamīnu līdzekli.
Tāpat
arī pīlādža augļi iedarbojas tonizējoši, pret skorbutu, asins atjaunojoši,
sviedru dzenoši un sāpju mazinoši.
Gatavu
augļu bioloģiskā aktivitāte neitralizē toksiskos elementus ķermeņi, paaugstina
asins vadu rezistenci, iedarbojas kā pret iekaisuma līdzeklis zarnu traktā,
paaugstina kuņģa skābes skābumu, uzlabo apetīti, labvēlīgi ietekmē taukvielu
apmaiņu (samazina tauku saturu aknās), regulē menstruālo ciklu.
Pīlādžu
augļu flavonoīdu ekstrakts palielina organisa radiorezistenci, ievadot to
orgnismā pirms un pēc staru terapijas.
Ir
noskaidrots arī ka sorbītam, sorbīta skābei un organiskajām vielām, kuras
atrodas augļos ir aknu aizsargājošas īpašības.
Cukura
diabēta slimniekiem, pīlādžu ogas ir svarīgs vitamīnu avots, kā arī tie satur
diabēta slimniekiem nekaitīgu saldo sorbītu. Daudzās valstīs sorbīts tiek
pielietots kā cukura aizvietotājs.
Augļos
esošās pektīnvielas ir spējīgas veidot želejveidīgu masu, ar dabīgajiem
cukuriem un skābēm. Tās darbojas pret ogļhidrātu rūgšanu, attiecīgi arī
apspiežot gāzu veidošanos zarnās. Pektīni veicina endogēnu un eksogēnu toksīnu
sasaisti un lieko ogļhidrātu izvadi.
Žultsdzenošās
īpašības rodas pateicoties sorbītam un sorbīta skābei. Sorbīts mazina tauku
saturu aknās un holesterīna saturu asinīs. Tas ir arī efektīvs aizcietējumu
gadījumos, kuram seko žults vadu saslimšanas.
Gatavos
augļos esošais C un P vitamīns ļauj tos izmantot aterosklerozes, hipertoniskās
saslimšanas, hemoroīdu diatēzes profilaksei.
Tautas
medicīnā, pīlādzis tiek
izmantots dažādu aknu un žults pūšļa slimību ārstēšanā. Svaigas pīlādžu
ogas iesaka ēst, lai ārstētu aknu akmeņus; ogu sulu, kā žults dzenošu un lai
pastiprinātu kuņģa sulas daudzumu; žāvētas ogas, dizentērijas gadījumā.
Nostādinājumus,
novārījumu un sulas lietot gremošanas traucējumu, hepatīta, hepatoholescīta,
apgrūtināta žults atdales gadījumā.
Pīlādžu
ogas pielieto hroniska aizcietējuma, resnās un tievās zarnas atonijas gadījumā,
kā arī lai mazinātu nierakmeņus un akmeņus urīna izdales sistēmā, cistīta un
urīnvadu slimību gadījumos. Ogas izmanto, kā asins atjaunojošu, pret
dizentērijas un vēdera izejas mīkstinošu līdzekli. Pīlādža ogas dod slimniekam
arī apgegumu gadījumā.
Ogas
un ziedus lieto avitaminozes, vielmaiņas traucējumu, reimatisma, saaukstēšanās
(kā sviedru dzenošu) gadījumā; novārītu mizu, lieto hipertonijas gadījumā.
Tāpat arī pīlādžu ogas būs
lielisks palīgs, organisma stiprināšanai un palīdzēs profilaktiski sirds
slimību gadījumos. Ziedu novārījumus lieto aknu slimību un sieviešu slimību
ārstēšanai. Svaigas lapas un ogas izmanto arī skrofulozes ārstēšanai.