Parastais ķirsis ir sastopams, kā liels krūms vai koks,
augumā 1,5-4m ar gandrīz apaļu vainagu. Ap ķirsi bieži veidojas jauni dzinumi,
kuri aug no mātes auga sakņu sistēma.
Lapas vienkāršas, izkārtotas pamīšus, uz īsiem lapu kātiem,
ar pielapēm, kuras ātri atkrīt, eliptiskas ar smailu galu. Gar malu zobotas,
kailas, virspusē tumši zaļas, apakšpusē gaišākas ar spēcīgu kutikulu sistēmu un
vaska aplikumu. Ziedi aktinomorfi, divdzimuma, lieli (dia. 20-25mm) uz gariem
ziedu kātiem, izkārtoti vairogformas ziedkopās. Zieds veidojas no 5 brīvām,
baltām lapiņām.
Auglis sulīgs kaulenis. Zied aprīlī- maijā- līdz parādās
lapas. Augļi nobriest jūnijā- jūlijā.
Ārstnieciskam nolūkam izmanto parastā ķirša augļus, augļu
kātus un lapas. Augļu kātus parasti atdala no augļiem un lapām, tad liek
žāvēties atsevišķi nepārsniedzot 60-70C. Augļu kātiem savas smaržas nav, garša
ir rūgti savelkoša. Lapas var žāvēt izklātas uz papīra vai labi vēdināmiem
sietiem, var protams žāvēt piespiedu žāvētājos. Augļus arī var žāvēt, taču
vērtīgāki tie būs svaigi. Žāvētas masas uzglabāšana ir iespējama blīvos papīra
maisos vai stikla tarā.
Parastā ķirša augļos ir līdz 13-15% cukura, antociāni,
pektīni 11%, organiskās skābes (ābolu, citronu, dzintara un hinīnskābe),
miecvielas, karotīns, askorbīnskābe, vitamīni B, PP, folijskābe, minerālvielas
(varš, kālijs, dzelzs, magnijs), kā arī kumarīni. No augļiem ir izgūts arī
hrizantemīns un mekocianīns. Augļu kauliņos ir augu tauki (25-35%), daudz
indīgā glikozīda amildalīna un ēteriskās eļļas. Auga mizā atrastas miecvielas,
flavonoīdi, katehīni, glikozīdi (fuskoflobēns, rubroflobafēns, kā arī
citronskābe); lapās- citronskābe, miecvielas, kvercetīns, amigdalīns, kumarīni.
Augļu kātos atrasti tanīni, krāsvielas un citi maz pētīti savienojumi.
Ārstnieciskā nozīme
Parastā ķirša augļu mīkstuma ārstnieciskās iedarbības
spektrs ir ļoti plašs: tas var paaugstināt hemoglobīna saturu asinīs, samazināt
asinsspiedienu, stiprināt kapilāru sieniņas; iedarboties, kā profilaktisks
līdzeklis pret trombozi, infarktu, insultu, arteriālās aterosklerozes
saasinājumiem, stenokardijas lēkmēm; izmanto tieši, lai ārstētu artrītu,
podagru, epilepsiju un bronhītu- kā atklepošanos veicinošu līdzekli,
saaukstēšanās slimību gadījumā, kā temperatūras mazinošu līdzekli. Ķirša auglis
labvēlīgi ietekmē arī nervu sistēmu un galvas smadzenes; palīdz cīnīties ar
stafilokokiem un streptokokiem. Augļus var izmantot arī aizcietējuma gadījumā,
jo tie satur pektīnvielas, kuras uzlabo zarnu peristaltiku.
Parastā ķirša augļi ir ieteicami arī grūtniecēm, jo tie
satur folijskābi, kas palīdz formēties un attīstīties embrionam, turklāt palīdz
tikt galā ar anēmiju, kura var rasties grūtniecības periodā.
Svaiga augļu sula ir noderīga, lai ārstētu artrītu, augstu
temperatūru, kā arī profilaktiskos nolūkos pret daudzām slimībām. Sula palīdz
cīnīties arī ar dizentērijas ierosinātājiem, zarnu nūjiņām un pūšanas procesos
radušām infekcijām. Turklāt sulai ir zems kaloriju līmenis, kas labvēlīgi
ietekmē vielmaiņas procesus.
Parastā ķirša augļus izmanto, kā diurētisku produktu, kurš
veicina apetīti, uzlabo gremošanu, mazina slāpes un iedarbojas vēdera izeju
stimulējoši. Dzelzs un oksikumarīni, normalizē asinsreces procesus, neļauj
veidoties trombiem un ir uzskatāmi par labu profilaktisku pret infarktu. Augļus
sulai un mīkstumam piemīt antiseptiskas īpašības. Organiskās skābes iedarbojas
atsvaidzinoši, apetīti rosinoši, gremošanas orgānus kairinoši, stimulējot
gremošanas sekrētu izdali, kā arī paātrina un uzlabo pārtikas sagremošanas procesus.
Parastā ķirša lapu sulu var lietot, lai apturētu dažādas ārējās asiņošanas.
Ir pētījumi, kuri norāda ka parastā ķirša augļu ūdens
izvilkums iedarbojas nomierinoši un pret drudzi.
Eksperimentos ir noteikts, ka parastā ķirša lapu ekstraktam
piemīt antioksidanta īpašības. Šis ekstrakts rada arī pretvīrusu iedarbību.
Augļu kātiņus izmanto, lai gatavotu līdzekļus, kuriem piemīt
urīna dzenošas, asiņošanu apturošas un akmeņu šķīdinošas īpašības. Parastā
ķirša lapas izmanto, lai apturētu ārēju asiņošanu.
Der zināt, ka no ķirša var ievākt arī gumijvielas (sveķi uz
stumbriem) un to var izmantot, kā pārklājošu un gremošanas trakta ārstējošu
līdzekli. Hronisku kolītu gadījumā iesaka lietot jauno lapu dzinumu
novārījumus. Tāpat arī var lietot ķirša mizu, ja ir nācies saindēties ar jūras
veltēm. Retāk, bet tomēr lieto arī ķirša saknes, lai ārstētu kuņģa čūlu.
Parastā ķirša lapas ir noderīgas gan svaigā, gan žāvētā
veidā. No lapām var pagatavot tēju, izvilkumu ar asiņošanu apturošu iedarbību.
Ķiršu lapu tēja palīdz novērst dažādas izcelsmes iekaisumus. Izvilkums būs vērtīgs,
savukārt, hipertonijas un stipru asiņošanu (deguna asiņošana, menstruācija)
gadījumā. Var no lapām gatavot arī novārījumu, kurš ir ieteicams, lai ārstētu
aknu slimības, ieskaitot žultsakmeņu slimību un hepatītu.
Tautas medicīnā parastais ķirsis arī ir ieguvis popularitāti
un tiek izmantots plaši. Parastā ķirša augļus izmanto anēmijas un drudža
gadījumā. Elpceļu iekaisuma gadījumā lieto augļu mīkstumu un sulu, kā
antiseptisku un atkrēpošanos veicinošu līdzekli.
Senatnē ar ķirša palīdzību ārstēja nervu sistēmas
traucējumus, kā arī augļu novārījumu lietoja, lai ārstētu epilepsiju un
psihiskas saslimšanas. Sajaucot ķirša augļus ar pienu ārstēja artrītu. Stipras
menstruālās asiņošanas gadījumā, dizentērijas un tūsku gadījumā ķiršu augļu
kātiņus izmantoja, kā asiņošanu apturošu un spēcīgu urīna dzenošu līdzekli.
Svaigu lapu novārījumu pienā, pielietoja, lai ārstētu dzelteno
kaiti. Svaigas lapas berza putriņā un lika uz asiņojošām brūcēm, kā arī tina
auduma tamponiņus un lika degunā, lai apturētu asiņošanu.
Parastā ķirša sēklu emulsiju lietoja kā urīndzenošu līdzekli
ar rekomendāciju to pielietot urīnskābes diatēzes un locītavu slimību
ārstēšanai. Parastā ķirša zariņu novārījums lieti noder hronisku kolītu, drudža
un meteorisma gadījumā. Ķirša līme (gumijvielas), kuras iztek no plaisām mizā
tiek lietota, lai ārstētu ādas izsitumus.
Nav ieteicams lietot
Parastā ķirša augļi ir gan garšīgs, gan vērtīgs līdzeklis,
taču arī tam ir lietošanas ierobežojumi un pilnīgi brīva lietošana nav
iespējama.
Parastā ķirša augļus nav vēlams lietot paaugstinātas kuņģa
sulas satura un cukura diabēta gadījumā. Turklāt, ķirša augļi var kaitēt
cilvēkiem ar kuņģa čūlu, kā arī tiem, kas cieš no hipotonijas, jo augļi
pazemina asinsspiedienu vēl vairāk.