Vēlos piedāvāt, visnotaļ, unikālu recepti un tās nelielu
aprakstu, ilgu laiku testēju un visbeidzot nonācu pie atbilstošas izgatavošanas
tehnoloģijas, ar kuru tad arī padalīšos ar Jums. Mēs runāsim par bišu vaska un
koku sveķu svecēm.
Kā, jau jeb kurai jaunai izstrādei ir daudz un dažādu
jautājumu, kuri rodas izgatavojot praktiski jeb ko, tāpēc ilgu laiku aizņēma
tieši tehnoloģijas izstrāde, pārējais jau galvā malās uz riņķi ilgu laiku.
Dzīvojot ikdienā, kurā mēs biežāk atrodamies steigā un
veltīt sev laiku bieži vien nesanāk, ir jādomā par dažādām sevis uzturošām
metodēm, jo ar laiku šī steiga par sevi liek manīt tik un tā. Es nerunāju par
veselīgu pārtiku, kuru aizstāj ar sauja vitamīnu un uztura bagātinātāji- zinu,
zinu, neviens jau tā nedara, bet kā ir patiesībā? Ātras pusdienas un dažādas
palīgvielas dienai sākoties.
Tāpat cilvēkam ir nepieciešams arī svaigs gaiss,
īpaši, laimīgi ir tie, kas dzīvo pie jūras- gaisā virmo bezmaksas jods un ja
vēl blakus jūrai aug skujkoki, kuri izdveš sveķu un skuju smaržu... un ja vēl
spētu saņemties turp aizdoties...
Skujkoku sveķi pamatā satur dzintarskābi, skudrskābi,
fitoncīdus, terpentīnus, ēterisko eļļu un citas vielas. Protams, šajā receptē
mums galvenais ir ēteriskā eļļa un terpentīni. Kas svarīgi, ir jāsaprot, ka
lielās temperatūrās visas ēteriskās vielas izgaist.
Bišu vasks arī satur lērums ēterisko vielu, un to
sastāvā ir tāda vērtīga viela kā propoliss, kuru nav ieteicams karsēt augstāk
par 80C un to darīt ilglaicīgi nav vēlams vispār. Bišu vaskam ir viena lieliska
īpašība, ja to izmanto svecē, tā nomāc dažādas citas smaržas, kuras rodas no
sadzīves. Un, manuprāt, nav neviena cita smarža, kura piešķir telpai izteiktāku
mājīguma sajūtu par bišu vasku.
Protams, svece darbojas pateicoties degšanas procesam
un varētu šķist ka daudz vielu no sveces vienkārši sadeg nenonākot pat telpā!
Daļēji var piekrist, taču ir viens lielisks aspekts- svece degot izveido zem
degļa izkusuša vaska vanniņu, no kuras barojas deglis, liesmas uzturēšanai. Tad
nu šī vanniņa, ir tas lieliskais avots no kurienes visvairāk ēterisko vielu
nonāk vidē- līdzīgi, strādā aromātiskās eļļas lampiņas.
Protams, tas jau nebūtu es, ja es vērstu uzmanību uz
pārāko skaistumu un dažādu ķīmisku vielu lietojumu (ēteriskās eļļas, kuru
dabīgums mūsdienās ir apšaubāms). Man vajadzēja iegūt maksimāli praktisku
sveci, ar noteiktu iedarbības porciju, praktiski lietojamu, atbilstošu degli un
sveces diametru, jo kā jau ir saprotams, pēc mājas lapas, tad viss ir tendēts
uz maksimāli dziedniecisku efektu, ne skaistuma lietiņu izgatavošanu.
Tik nolemts, ka sveces sastāvā būs bišu vasks
(iegādāts pa tiešo no bitenieka) un priežu sveķi.
Ievēroju interesantu tendenci, ka Latvijā ir sevišķi
aktuālas dažādas elpceļu saslimšanas, kā aizsākas rudens, tā līdz vasarai-
gripas, saaukstēšanās, klepus un viss pārējais. Un, protams, man radās
jautājums, kāpēc gan tā?
Man radās pāris secinājumi, kāpēc ir šāda tendence:
- neveselīgs uzturs- lietojam nepilnvērtīgu
pārtiku, bagātinot savu ikdienu ar mākslīgiem vitamīniem un uztura
bagātinātājiem, kuri lielākoties aiziet tualetes podā un nereti arī nodara
ievērojamu kaitējumu cilvēkiem;
- sasteigts dzīves veids- cilvēks zaudē iespēju
atbrīvoties no stresa un ja tas fiziski ir mierīgs, psiholoģiski trauksme
paliek, mazliet tāda izdegšanas versijā. Un pats ļaunākais, ka cilvēks
krasi cenšas rast atslābumu dažādu vielu lietošanā un nē, tās nav tikai alkohols
un tabaka, tie ir arī antidepresanti utt;
- vide- cilvēks nespēj veltīt sev laiku, jo dzīve
aprobežojas ar pāris telpām. Mājas, darbs, atpūtas/izklaides telpas.
Es, ticu, ka es neminu visus faktorus, bet pamata
cēlonis visam ir dziļš psiholoģisks diskomforts! Manuprāt, mūsu laikmetā
mazliet zūd cilvēks kā tāds- viss kļūst plašs, bet tai pat laikā zūd tas
individuālais, tas pats mazais cilvēciņš.
Tāpēc arī radās ideja par šādas sveces izstrādi, ar
mērķi:
- uzlabot elpceļu stāvokli, jo kā bišu vasks, tā
arī sveķi iznīcina daudz dažādu vīrusu, noņem iekaisumus, atbrīvo elpceļus
no aizlikumiem un kas lieliski, iedarbība ir maiga un ilglaicīga;
- uzlabo telpas vidi, nomācot dažādas sadzīves
smaržas, dezinficējot gaisu, sniedzot maksimālu mājīguma sajūtu un
papildus vēl arī psiholoģisko komfortu, jo bišu vasks un koku sveķu
smarža, psiholoģiski rada labsajūtu un nomierina. Nosacīti saņemot efektu,
kādu sniedz pastaiga karstā vasaras dienā pa skujkoku mežu;
izstrādāt
līdzekli, kuru var lietot arī maziem bērniņiem, kuriem priežu produkti nav
ieteicami, iekšķīgai lietošanai, kā arī radīt iedarbību uz bērnu pat tai laikā,
kamēr tas guļ!
Sākumā noteicu, kādās proporcijas ir nepieciešams
izmantot, esošās sastāvdaļas, jo pārlieku liels sveķu saturs padarīs sveci
agresīvi degošu un kvēpošu, pārlieku mazs neradīs vēlamo sveķu smaržas
koncentrāciju. Testējot sveces dažādās proporcijās, es nonācu pie proporcijas:
- 2 daļas bišu vaska;
- 1 daļa priežu sveķi.
Bet, te mēs atgriezīsimies pie raksta sākuma un
atcerēsimies par temperatūru diapazonu, kurā var kausēt sastāvdaļas, par robežu
es pieņēmu bišu vaskā esošā propolisa sabojāšanas temperatūru 80C+. Taču, lai
būtu pavisam droši, es zinu, ka bišu vasks kūst pie 65C. Tā tad 70C ir ideāla
temperatūra, kurā kausēt bišu vasku. Es to darīju, novietojot nepieciešamā
vaska porciju elektriskajā cepeškrāsnī un atstāju uz vairākām stundām. Vairākās
vietās internetā atradīsiet, ka bišu vasku var turēt 120C vairākas stundas,
taču atcerēsimies, ka tas ir lai sagatavotu bišu vasku, bišu māju vajadzībām,
mums tomēr vajag izgūt maksimālu labumu no šī vaska. Te ir svarīgi, ka vasku
pērkat pie biteniekiem, tie ir tādi taka bļodu formā- ripas! Ko dara bitenieki,
vienkāršākajā versijā, bišu vasks kopā ar bišu vaskā esošajiem blakus produktiem
tiek ievietots linu maisā un tiek vārīts. Piemaisījumi paliek maisā, bišu vasks
uzpeld, atdziestot ripa gatava! Kāds ir ūdens vārīšanās temperatūras punkts?
Pareizi, šis vasks nav izbaudījis vairāk par 100C!
Ko darīt ar priežu sveķiem un kāpēc tieši priežu, ne
egļu? Priežu sveķi labāk izkalst un paliek drūpoši, egļu sveķi ilgāk paliek
gumijoti un lipīgi. Mana doma bija pavisam vienkārša- es saprotu, ka pie 70C
temperatūras normālā veidā es sveķus neizkausēšu (tie parasti ir gabalos), bet
ja tiem pacelšu temperatūru, tad zaudēšu daļu vērtīgo vielu un jaucot kopā ar
bišu vasku, apdedzināšu vasku. Iespējams, ka sveķus var izkausēt šādā
temperatūrā, bet cik tas prasīs laika? Tāpēc, izvēloties drūpošus sveķus es tos
varu vienkārši samalt pulverī! Iegūstot pulveri, es tos varu pievienot
izkausētam bišu vaskam, tādā veidā samazinot arī sveķu ēterisko vielu zudumu.
Bet ņemiet vērā, tie rausies kunkuļos, jo temperatūras ietekmē tie sāks kust!
Ilgi maisot un pievienojot mazās porcijās, izdodas tos izkausēt bišu vaskā un
tālāk jau masu var pildīt formās.
Ko der zināt, izgatavojot sveces ar bišu vasku un egļu
sveķiem, tas sanāks samērā dārgs un laikietilpīgs process. Lejot masu formās,
ir jārēķinās, ka masa ir ar paaugstinātu lipīgumu pat atdziestot- to nodrošina
sastāvā esošie sveķi!
Bet, es ticu, ka tas Jūs nekādā veidā neaptur, lai
eksperimentētu un atklātu sev ko jaunu! Un te vienmēr paliek brīva vieta,
jaunām idejām un tehnoloģijas pilnveidošanai!
Savas sveces, es izveidoju ~15cm garas un ~22mm
diametrā. Degšanas laiku ~4h.