Brūnais cukurs ir nerafinēts niedru cukurs. Tā mazie
kristāliņi ir klāti ar niedru melasi. Cukuram ir dabīgs aromāts un krāsa. Šodienā,
ir sastopami vairāki veidi niedru cukuram, kas saistās ar melases saturu. Brūno
cukuru uzskatu par augstas kvalitātes ekoloģisku produktu.
- Muskovādo gaišais- tas brūns, mitrs cukurs, ar patīkamu karameļu aromātu;
- Demerārra- lieli cukura kristāli zelta tonī, biežāk pielietojams tējās;
- Muskovādo tumšais- tumši brūns cukurs ar izteiktu melases aromātu;
- Kassonādas- viegli brūnas krāsas, mazi graudiņi. Šis veids vislabāk uzglabājas, jo mazāk salīp un sacietē;
- Turbinādo- birstošs, cieti rafinēts, lielgraudu cukurs, krāsa variē no zeltīta līdz tumši brūnam;
- Melnais Barbadosas cukurs- satur visvairāk melasi, lipīgas un mitras konsistences, parasti tumši brūnas krāsas.
Kā izvēlēties labāk?
Mūsdienās, iegādāties brūno cukuru nav ne mazākās problēmas.
Taču iegādājoties var rasties jautājums, kuru veidu labāk izvēlēties, lai no tā
iegūtu pēc iespējas vairāk labvēlīga efekta savai veselībai.
Der atcerēties, ka cukura brūnā krāsa vēl nenozīmē, ka tas
ir dabīgs un kvalitatīvs. Krāsa, aromāts un specifiskā garša rodas īstajā
brūnajā cukurā pateicoties melases klātbūtnei, kas arī dod iespēju to uzskatīt
par veselīgāku, kā parastais baltais cukurs. Ir svarīgi mācēt atšķirt imitāciju
no dabīgā brūnā cukura, jo tirgū ir pieejams arī brūnā cukura viltojums/
imitācija (balto cukuru iekrāso ar karameli).
Veidi, kā noteikt imitāciju
- No cukura pagatavojiet sīrupu un iepiliniet tajā pilīti joda, ja sīrupam parādīsies zilgans tonis, tad cukurs ir īsts;
- Iemetiet siltā ūdenī brūno cukuru un ja ūdens iekrāsojas, tad tā ir imitācija.
Brūnā cukura vērtīgās īpašības
Brūnais cukurs ir vērtīgāks veselībai par balto cukuru, ar
nosacījumu, ka tas tiek lietots adekvātās devās. Tā sastāvā ir daudz vitamīnu
un mikroelementu, kuri ir nozīmīgi cilvēka organismam. Kalcijs labvēlīgi
ietekmē zobus un kaulus, uztur nerva sistēmas darbību, kā arī nodrošina muskuļu
tonusu. Kālijs uzlabo gremošanas trakta darbību, palīdz izvadīt šlakvielas,
regulē asinsspiedienu, uzlabo sirds darbību un metabolismu šūnās. Normalizē
tauku vielmaiņu. Pateicoties, brūnā cukurā esošam cinkam, tas palīdzēs dziedēt
brūces un veicinās matu augšanu. Fosfors ir neaizstājams sirds- asinsvadu
sistēmai un galvas smadzenēm. Dzelzs uzlabo asinsriti. Varš piedalās
olbaltumvielu sintēzē un paaugstina imunitāti.
Brūnais cukurs ir pieskaitāms pie sarežģītajiem ogļhidrātiem
un tāpēc to droši var lietot uzturā, pat tie kas ievēro diētu, jo tiek
patērētas daudz kaloriju tā absorbcijai.
Vienkārši sakot cukurniedru cukurs ir vērtīgāks par balto
cukurbiešu cukuru.
Brūnā cukura īpatnības
Nereti tiek stāstīts, tā kā šis cukurs ir ar mazu kaloriju
saturu, to var ēst cik vien tīk. Diemžēl, nāksies apbēdināt, tie ir maldi. Kaut
arī norāda, ka cukurniedru cukurā ir maz kaloriju, tā enerģētiskā vērtība ir
pat lielāka, kā baltajam cukuram. Tāpēc tā lietošana lielos daudzumos ātri vien
radīs problēmas ar svaru. Optimālā diennakts deva ir 60 gr., šī deva neradīs
svara pieaugumu.
Brūnais cukurs ir vērtīgs dažādu vielu avots, taču nevajag
domāt, ka tā ir panaceja pret visām veselības problēmām. Un nekad
neaizmirstiet, par tā lietošanas daudzumu.