Balto krāsu cukurs iegūst pateicoties rafinācijai
(attīrīšanai), taču daļa kristālu paliek caurspīdīgi. Dažādu veidu cukurs, sevī
iekļauj dažāda daudzuma augu sulu- melasi, kura piešķir kristāliem dažādu balto
toni.
Kā tiek ražots cukurs
Balto cukuru iegūst no cukura bietes. Ražošanas process
sastāv no vairākiem tehnoloģiskajiem etapiem: ekstrakcija, attīrīšana,
tvaicēšana un kristalizācija. Cukurbieti mazgā, sasmalcina, ievieto difuzorā,
kurā ekstrahē cukuru ar kārsta ūdens palīdzību. Cukurbiešu pārpalikumi tālāk
tiek atdoti mājlopiem uzturam.
Iegūtā difūzijas sula, sevī satur, apmēram, 15% saharozi, to
jauc ar kaļķa emulsiju ar kuras palīdzību to attīra no smagajiem piemaisījumiem
un laiž cauri oglekļa dioksīdu, kurš absorbē vielas, kuras neattiecas uz
cukuru. Rezultātā iegūst jau attīrītu sulu- kuru savukārt attīra ar sēra
dioksīdu un filtrē caur aktivēto ogli. Tālāk šo attīrīto sulu pakļauj
tvaicēšanai, kā rezultātā iegūst šķīdumu ar 50-60% cukura sastāvu.
Kristalizācijas process, savukārt, ir vērsts lai iegūtu
saharozes un melases maisījumu. Tālāk saharozi atdala no melases ar centrifūgas
palīdzību. Pēc centrifūgas saharozi nepieciešams žāvēt (cukuru var lietot jau
uzturā, atšķirībā no niedru cukura, kuras ražošanas process vēl turpinās).
Cukura vērtīgās īpašības
Rafinētā cukurā praktiski nav nekādu papildus mikroelementu,
jo rafinācijai paredz produkta attīrīšanu no blakus produktiem. Baltajā cukurā
ir nelielā daudzumā atrodams kalcijs, kālijs, nātrijs un dzelzs.
Baltā cukura īpatnība ir tā ātrā absorbcija cilvēka organismā.
Nonākot saharozei cilvēka zarnu traktā, tā sadalās fruktozē un glikozē, kuras
nonākot asinīs palielina cilvēka enerģētiskos resursus.
Glikozes radītā enerģija nodrošina metabolisma procesus
organismā. Aknās pateicoties glikozei veidojas specifiskas skābes- glikuronskābes
un pāra sērskābes, kuras palīdz neitralizēt toksīnus. Tāpēc saindēšanās
gadījumā, tiek lietots cukurs iekšķīgi vai glikoze intervenozi.
Smadzeņu darbība arī ir tieši saistīta ar glikozes
metabolismu. Nelietojot uzturā pietiekami ogļhidrātus, organisms tos sintezē no
muskuļu vai citu orgānu olbaltumvielām. Cukura nepietiekamības dēļ zūd CNS tonuss,
spēja koncentrēties zūd, mazinās izturība pret aukstumu.
Pateicoties tam, ka baltais cukurs ir tīrs produkts, tas
neietekmē kuņģa un zarnu mikrofloru, kā arī neiedarbojas negatīvi uz
metabolismu. Lietojot balto cukuru nelielos daudzumos, tas neradīs lieko svaru,
tāpēc tas ir daudz drošāks par fruktozi vai cukura aizstājējiem.
Baltais cukurs mazāk noslogo aizkuņģa dziedzeri par,
piemēram, rīsu biezputru, baltmaizi, alu un kartupeļu biezeni.
Baltajam cukuram piemīt antidepresanta īpašības. Nonākot
cukuram organismā, aizkuņģa dziedzeris sāk ražot insulīnu, kurš savukārt,
stimulē laimes hormona izstrādi- serotīna.
Cukura īpatnības
Lietojot cukuru nesamērīgās devās, organisms nespēj ar to
tikt galā un novada to uz šūnām- tauku veidā. Turklāt, kad cukurs tiek sadalīts
pa organismu, tas atkal sāk “signalizēt”, ka ir izsalcis. Rezultātā veidojas
liekais svars, īpaši cilvēkiem, kuri patērē saldu, lielos daudzumos.
Augstas cukura koncentrācijas asinīs, veicina cukura diabēta
rašanos, jo aizkuņģa dziedzeris ir pārslodzē, līdz neizstrādā insulīnu jau
pietiekamā daudzumā.
Lietojot rafinētu cukuru lielos daudzumos, organisms patērē
lielos daudzumos kalciju. Cukura sadalīšanās notiek jau cilvēka mutē, kas
veicina kariesa veidošanos.
Tāpēc, ir jāizvairās lietot cukuru lielās devās, īpaši
uzmanīgi- limonādes.