Propoliss jeb bišu līme var būt divu veidu: ievākts no augu pumpuriem (ar to bites
savieno šūnas, pārklāj šūnu iekšpusi, pārklāj stopa iekšpusi un aizdara stopos
šķirbas) un otrs, kuru izdala pašas bites, kā balzāmisku vielu, to bites izdala
sagremojot ziedputekšņu graudus (ar šo propolisu bites pulē šūnu iekšpusi, kurā
tālāk uzkrāj medu rezerves vai ievieto pēcnācējus).
Propoliss
bitēm ir galvenais remontu materiāls. Vajadzības gadījumā bites pašas spēj jau
izklāto propolisu nograuzt, samaisīt kopā ar vasku un lietot to jau tādā veidā.
Propolisam
piemīt izteiktas baktericīdas īpašības un bišu saimei šis materiāls ir bioloģiski nozīmīgs. Bites pārklājot sava
stopa iekšpusi ar propolisu, nodrošina, ka tajā neattīstās bīstamās baktērijas,
kuras tālāk var raisīt dažādas slimības.
Propolisa ķīmiskais sastāvs
Propolisā
ir 50-55% augu valsts sveķu un balzāmu, apmēram, 30% vaska, 10% ēteriskās
vielas, 5% ziedputekšņu, mikroelementi un bišu dziedzeru sekrēti, kā arī citas
vielas.
Propolisa uzglabāšana
Propoliss jāuzglabā tumšā un vēsā
vietā, ieteicams, slēgtā traukā.
Ar ko propoliss var kaitēt
Propoliss tāpat kā citi bišu
produkti var raisīt alerģisku reakciju, tāpēc pirms propolisa saturošu produktu
lietošanas noskaidrojiet vai pret to nav alerģijas.
Propolisa izvilkums alkoholā
Propolisu spirtā vai šņabī
nostādina attiecībā 1:5. Nostādina tumšā vietā 2-3 nedēļas, laiku pa laikam
sakratot saturu. Lieto pa 20-60 pilieniem diennaktī. Lai pastiprinātu propolisa
šķīdību alkoholā, izvilkumu var uzsildīt ūdens peldē- nepieļaujot vārīšanos.
Temperatūras ietekme
Propoliss 15C paliek ciets, virs
36C paliek mīksts un pie 105C tas sāk kust. Interesanti ir tas, ka propoliss,
atšķirībā no citiem bišu produktiem, pat pēc stundas ilgas vārīšanas pilnībā
saglabā savas īpašības.