Bišu vasku izstrādā darba bites,
pateicoties īpašiem vasku dziedzeriem. Vasks tiek pielietots bišu šūnu
būvēšanai, kurās tās uzglabā gan mazuļus, gan medu. Lai bites izgatavotu vienu
kilogramu vaska, tās patērē, apmēram, trīs kilogramus medus, nektāra un
ziedputekšņu. Bišu vaska krāsa ir tradicionāli dzeltena, ja tam klāt ir vairāk
propolisa, tad vasks kļūst zaļgans. Balto bišu vasku iegūst rūpnieciski attīrot
un balinot dzelteno bišu vasku. Bišu vasks ir reģistrēts arī kā pārtikas
piedeva ar apzīmējumu E-901.
Bišu vaska ķīmiskais sastāvs
Bišu
vaskā ietilpst, apmēram, 15 patstāvīgi ķīmiskie savienojumi. Tos iedala trīs
grupās un nosaka tādos daudzumos:
Brīvās taukskābes 13-5%- 15.0%;
Sarežģītie esteri 70.4%- 74.7%;
Piesātinātie ogļūdeņraži
12.5%-15.5%.
Bišu
vaska sastāvā ietilpst arī krāsvielas un ēteriskās eļļas, kuras arī nosaka tā
smaržu un krāsu.
Brīvās
taukskābes ietver sevī cerotīnskābi un melisīnskābi, kā arī satur sevī
oleīnskābju rindas skābes, kuras arī ir bišu vaska aktīvā daļa- reaģē ar
metāliem un sārmiem.
Vielas,
kuras veidojas no taukskābēm un spirtiem sauc par sarežģītajiem esteriem.
Esteru sastāvā atrodami tādi spirti, kā miricilspirts un cerilspirts u.c.
Vārot
bišu vasku kopā ar sārmiem, sarežģītie esteri sadalās un izdalās brīvās
taukskābes un vienvērtīgie spirti.
Vaskā
ir atrasti arī ogļūdeņraži (pentakozāns, heptakozāns, nanokozāns u.c.), kuri
nesaistās ar citiem ķermeņiem un sāk kust 54-68C temperatūrā.
Bišu
vaska sastāvs mainās neievērojami, neatkarīgi no tā, kādas bites to ir
ievākušas un kādā vietā. Kosmētiski pielietojot vasku, izmaiņas nebūs
pamanāmas.
Der
zināt, ka bišu vasks ir lielisks A vitamīna avots.
Pareiza bišu vaska uzglabāšana
Svarīgi
ir saprast, ka bišu vaskam kaitē liels siltums, tāpēc to ir vēlams uzglabāt
sausā un vēsā vietā, prom no saules stariem.
Bišu
vaskam ir arī ārējie kaitēkļi- peles un vasku kode. Tāpēc to vēlams uzglabāt
slēgtā traukā, tas palīdzēs arī saglabāt tā krāsu un aromātu.
Bišu vaskam praktiski derīguma termiņa, kā tāda nav, to bieži izmanto dažādos kosmētiskos līdzekļos, kā konservantu. Ar laiku bišu vaskam parādās neliela kārtiņa virsū (aplikums), kas liecina arī par tā kvalitāti.
Ar ko bišu vasks var kaitēt
Pamatā
bišu vasks nav ieteicams cilvēkiem, kuriem ir alerģiska reakcija uz medu un
citiem bišu produktiem. Pirms lietot bišu vasku, ieteicams, tos sākumā uzsmērēt
uz iekš delnu, lai pārbaudītu kosmētiskā līdzekļa reakciju ar ķermeni (to var
uzsildīt starp pirkstiem un no tā izdalīsies specifiskas vielas, kuras tad arī
var uzsmērēt). Lai arī reti, taču ir gadījumi, kad bišu vasks spēj izsaukt
alerģisku reakciju.
Temperatūras ietekme
- 35 °C bišu vasks kļūst plastisks.
- 62-65 °C ir bišu vaska kušanas temperatūra.
- 100°C bišu vasks sāk vārīties un izdalīt tajā esošo ūdeni- parādās baltas putas.
- Virs 120 °C bišu vasks sāk garot, nograujot daļu tajā esošās vielas.
- 300°C bišu vasks sāk degt.