Šī eļļa ir līdere starp līdzīgiem augu valsts produktiem bioloģiski aktīvo vielu satura ziņā. Turklāt tai ir visaugstākā absorbcijas pakāpe organismā.
Sojas eļļa tiek ražota no kultivētām sojas pupiņām, kas aug subtropu un tropu zonās Āzijā, Centrālajā un Dienvidāfrikā, Amerikā, Austrālijā, Dienvideiropā, kā arī Klusā okeāna un Indijas okeāna salu daļās.
Sojas eļļai ir spilgta, salmu dzeltena nokrāsa. Tai ir diezgan ass, specifisks aromāts. Eļļu lieto pārtikā tikai rafinētā veidā, ko iegūst presējot un ekstrahējot. Pēc rafinēšanas un dezodorēšanas procesiem šī eļļa kļūst caurspīdīga un iegūst maigi rozā krāsu.
Starp citām eļļām sojas eļļa tiek uzskatīta par pasaules ražošanas līderi. Sojas eļļa ir lielisks lecitīna avots, ko plaši izmanto farmācijas un pārtikas rūpniecībā. No tās ražo ziepes un mazgāšanas līdzekļus, plastmasu, krāsvielas un sintētiskās eļļas, kas, nonākot augsnē un ūdenstilpēs, nerada nekādu kaitējumu videi.
Kā izvēlēties?
Nerafinētai eļļai ir skaista brūna krāsa ar vieglu zaļganu nokrāsu, rafinētā eļļa ir gaiši dzeltena. Šāda veida eļļa ar vieglu aromātu ir ideāli piemērota cepšanai. Izvēlieties mazas pudelītes, lai pēc atvēršanas produktu varētu uzglabāt neilgu laiku.
Kā uzglabāt?
Pēc pirmās lietošanas reizes sojas eļļu ieteicams uzglabāt vēsā vietā, stikla traukā, cieši noslēgtu.
Ir auksti spiestas eļļas, kā arī nerafinētas un rafinētas eļļas.
Auksti spiestā eļļa tiek uzskatīta par visizdevīgāko, jo tā saglabā lielāko daļu labvēlīgo vielu. Taču auksti spiestās eļļas garša un izteiktais aromāts var nebūt visiem patīkams. Lai uzlabotu visa ķermeņa stāvokli un paildzinātu jaunību, var dzert tukšā dūšā, 1-2 karotes.
Nerafinēta eļļa tiek uzskatīta par populārāku , tās derīguma termiņš tiek pagarināts hidratācijas dēļ, bet tajā esošās derīgās vielas paliek. Šī eļļa satur daudz lecitīna, kas uzlabo smadzeņu darbību. Ieteicams to nelielos daudzumos pievienot dārzeņu salātiem, bet nav ieteicams cept šajā eļļā, jo, to karsējot, veidojas kaitīgi kancerogēni.
Rafinētā eļļa ir populāra Tālajos Austrumos, kur audzē daudz sojas pupiņu. Eļļa ir rafinēta, bet nav dezodorēta. Tāpēc šis produkts ir bez smaržas un ar patīkamu garšu. To var pievienot pirmajam un otrajam ēdienam, izmantot aukstās uzkodās un jebkuru dārzeņu cepšanai. Termiskā ietekme tai nenodara nekādu kaitējumu, tomēr no šīs eļļas ir maz labuma.
Pateicoties daudzajiem apstrādes procesiem, šis produkts gandrīz nesatur vitamīnus, tāpēc to neizmanto veselības uzlabošanas nolūkā. Bet kā alternatīvu citiem taukiem (īpaši dzīvnieku taukiem) to var un vajag lietot. Sojas eļļu visbiežāk izmanto mērču pagatavošanai salātiem. To var pievienot arī mīklai. Rafinēta un dezodorēta sojas pupiņu eļļa ir vissvarīgākā izejviela bezpiena krējuma, margarīna , majonēzes, konditorejas izstrādājumu un maizes ražošanā. Šo eļļu izmanto arī kā stabilizatoru un konservantu konservu ražošanā un daudzu produktu pārstrādei pirms sasaldēšanas.
Šīs eļļas ķīmiskajā sastāvā ir unikāls taukskābju saturs, kas ir labvēlīgas un svarīgas ķermenim, linolskābe, stearīnskābe, palmitīns un oleīns. Turklāt sojas pupiņu eļļa ir bagātināta ar dzelzi, vitamīniem E, K, kā arī holīnu un cinku. Un fitosterīni, ko tā satur lielos daudzumos, labvēlīgi ietekmē ādu, atjaunojot to. Sojas eļļa satur rekordlielu daudzumu tokoferola ( E vitamīna ), kas ir nozīmīgs vīriešu spermas veidošanās procesā.
Sojas pupiņu eļļa ir noderīgi arī sievietēm, jo tā veicina ne tikai normālu visas grūtniecības norisi, bet arī pareizu augļa attīstību. Tokoferols palīdz cīnīties ar stresu, novērš nieru un sirds- asinsvadu sistēmas traucējumus. Interesanti, ka 100 gramos sojas eļļas ir 114 mg tokoferola, savukārt, saulespuķu eļļā ir 67 mg, bet olīveļļā tikai 13 mg. Sojas eļļa tiek uzskatīta arī par rekordisti starp citām augu valsts eļļām mikroelementu daudzuma ziņā.
Sojas eļļas vērtīgās īpašības nodrošina tās sastāvs, kas ir bagāts ar mikroelementiem un vitamīniem. Regulāra šī produkta lietošana mazina sirdslēkmju iespējamību, sirds mazspēju un vēža risku.
Sojas eļļa satur organisko holīnu, palmitīnskābi, stearīnskābi un linolēnskābi, kas var būtiski uzlabot aknu un sirds darbību. Sojas pupiņu eļļa pozitīvi ietekmē smadzeņu darbību, normalizē holesterīna līmeni asinīs un uzlabo seksuālo funkciju vīriešiem.
Šo eļļu ieteicams lietot gremošanas sistēmas slimību, imūno slimību un vielmaiņas traucējumu profilaksei. Ārsti iesaka katru dienu lietot 1-2 ēdamkarotes eļļas. Kādā no eksperimentiem, piedalījās vairāk nekā 80 000 cilvēku. Izrādījās, ka tiem, kas regulāri lietoja sojas eļļu, samazinājās risks uz sirdslēkmēm, vidēji 6 reizes.
Sojas eļļas izmantošanas popularitāte sejas kopšanā, pirmkārt, slēpjas tās sastāvā. Šī eļļa satur rekordlielu tokoferola daudzumu, kas garantē nepieciešamo ādas uzturu un palēnina ādas šūnu novecošanos.
Vēl viens vērtīgs komponents ir lecitīns. Tam ir būtiska loma bojāto ādas šūnu atjaunošanā, dažādu ādas slimību stāvokļa atvieglošanā un ādas aizsargfunkciju uzlabošanā. Lecitīnam piemīt barojošas, mīkstinošas un tonizējošas īpašības. Jāpiebilst, ka sojas eļļa lieliski noder sausai un normālai ādai, bet taukainas ādas gadījumā no tās labāk izvairīties.
Eļļas darbība ir vērsta uz ādas mitrināšanu, barošanu un mitruma saglabāšanas spēju palielināšanu. Tāpat šī līdzekļa regulāra lietošana rada aizsargbarjeru uz ādas, pasargājot to no agresīvas vides ietekmes un sausuma.
Pateicoties mīkstinošajai iedarbībai, šī eļļa lieliski tiek galā arī ar sasprēgājušas, sausas un raupjas ādas problēmām, un tās tonizējošās īpašības atgriezīs sejai patīkamu krāsu, zaudēto svaigumu un mirdzumu.
Sojas pupiņu eļļa tiek uzskatīta par lielisku palīglīdzekli novecojušas, nogurušas ādas, kas zaudē tonusu un skaistumu, atjaunošanai. Tā palīdz palēnināt novecošanās procesus un novērst jau redzamās pazīmes – izlīdzina grumbas, uzlabo ādas toni, elastību un tvirtumu. Neskatoties uz visām sojas eļļas īpašībām, tās lietošana tīrā veidā var izraisīt komedonu (melno punktu) veidošanos uz sejas. Tāpēc, lai gan bieži var dzirdēt ieteikumus uz sejas uzklāt neatšķaidītu eļļu, tomēr ir vērts to izmantot, lai bagātinātu mājās un veikalā nopērkamo kosmētiku vai maisījumos ar citām eļļām.
Jūs varat palutināt savas rokas un ķermeni ar tīru sojas eļļu. Lai mīkstinātu, barotu un atjaunotu ādu, jūs varat sajaukt sojas eļļu ar olīvu, aprikožu, rīcineļļas, ciedra riekstu, mandeļu un daudzām citām augu eļļām. Izpētot detalizētu informāciju par visām šīm eļļām, varēsi izvēlēties savai ādai piemērotākās kombinācijas (vienādās proporcijās). Iegūto maisījumu ieteicams lietot gan ādas tīrīšanai, gan kosmētikas noņemšanai (šajā gadījumā kompozīcija būs nedaudz jāuzsilda). Šo eļļu maisījumu varat izmantot arī ikdienas dienas vai nakts sejas krēma vietā (ja āda ir pārāk sausa vai cietusi no vēja un aukstuma).
Varat izmantot šo maisījumu kā masku, uzklājot to 30-40 minūtes uz sejas, vai arī, lai ieziestu sasprēgājušas, raupjas un pārmērīgi sausas ādas vietas. Tāpat nereti esošajam sastāvam pievieno vēl dažus pilienus ēteriskās eļļas.
Nav ieteicams lietot
Sojas eļļa nav ieteicama iekšējai un ārējai lietošanai individuālās nepanesības un noslieces gadījumā uz alerģiskām reakcijām pret pupiņām un sojas olbaltumvielām. Šī eļļa var būt kaitīga arī grūtniecības un zīdīšanas laikā, jo tā satur estrogēnu izoflavonus.