Kukurūzas dīgļu eļļa
Kukurūzas dīgļu eļļas apraksts

corn-717777_640.jpg

Pēc izskata tā atgādina saulespuķu sēklu eļļu , tās krāsa var atšķirties no gaiši dzeltenas līdz sarkanīgai un pat brūnai. Šim produktam ir patīkama smarža un maiga garša. Kukurūzas eļļas sasalšanas temperatūra svārstās no -10 līdz -15°C.

Eļļu ražo no kukurūzas dīgļiem. Ir divas ražošanas metodes: ekstrakcija un spiešana.

Lai iegūtu visu kukurūzas eļļā derīgo vielu klāstu, tiek izmantota šāda tehnoloģija: graudu dīgļus mērcē ūdenī 30-40 stundas, pēc tam šo masu apstrādā ar sēra dioksīdu. Rezultātā tiek iegūts gaiši dzeltens šķidrums, tas ir absolūti caurspīdīgs un attīrītā veidā tam nav smaržas.

Kukurūzas eļļa ir pieejama šādos veidos:

  • Rafinēta, dezodorēta (D kategorija) – izmanto diētisku ēdienu gatavošanā;
  • Rafinēta, dezodorēta (P kategorija) – izmanto ēdināšanas uzņēmumos;
  • Rafinēta, nedezodorēta - ir specifiska smarža, bet tiek pakļauta noteiktai attīrīšanai;
  • Nerafinēta - tam ir tumšāka krāsa, izteikts aromāts un daži nogulumi. Šāda veida eļļa satur visvairāk noderīgu vielu.

Neskatoties uz nerafinētās eļļas priekšrocībām, to neizmanto īpaši bieži, jo tajā papildus derīgajiem vitamīniem ir arī pesticīdu atliekas, kas tiek izmantotas, audzējot šo kultūru rūpnieciskā mērogā. Rezultātā veikalos var atrast tikai rafinētu produktu, kas ir lieliski piemērots kulinārijas vajadzībām: tā neputo un nedeg, kad tiek cepta , un tāpēc neizdala kancerogēnus saturošus dūmus. Rafinētas eļļas spilgto garšas īpašību trūkums ļauj to izmantot salātu mērcē.

Kā izvēlēties?

Kukurūzas eļļai jābūt ārkārtīgi caurspīdīgai un tīrai, ar skaistu, viendabīgu krāsu. Eļļu vislabāk izvēlēties stikla traukā.

Atcerieties, ka kvalitatīvs produkts nevar būt lēts. Ir vērts izvēlēties eļļu no vidējās cenu kategorijas. Tāpat ir vērts izvēlēties pazīstamu eļļas ražotāju. Strādājot ar lielām jaudām un rūpējoties par normālām attiecībām ar pārvaldes iestādēm, viņi cenšas izvairīties no defektiem un zemas kvalitātes.

Kā uzglabāt?

Ilgstoši uzglabājot, kukurūzas eļļa var sasmakt un nepatīkami smaržot. Ja esat iegādājies nerafinētu eļļu, tad tā jāuzglabā ledusskapī, stikla traukā, pretējā gadījumā siltā vietā un gaismas ietekmē šāds produkts ātri kļūs duļķains, zaudēs derīgās īpašības un iegūs nepatīkamu, rūgtenu garšu. Veikalu plauktos, visbiežāk, sastopamā eļļa ir rafinēta un dezodorēta, kuru var uzglabāt ievērojami ilgāku laiku jebkādos apstākļos. Dezodorēšanas laikā no eļļas tiek izgūtas vielas, kas piešķir kukurūzas eļļai raksturīgo smaržu.

Kukurūzas dīgļu eļļa satur daudz vērtīgu vielu. Šī eļļa satur apmēram 85 procentus nepiesātināto taukskābju . Tomēr runājam tikai par nerafinētu eļļu. Tā ir arī bagāta ar piesātinātajām taukskābēm.

Tā satur arī vitamīnus F, B1, E, PP, lecitīnu un A provitamīnu. Kukurūzas eļļas galvenā priekšrocība salīdzinājumā ar citām ir salīdzinoši augstais E vitamīna saturs. Šis vitamīns tiek uzskatīts par spēcīgāko antioksidantu, kas palīdz aizsargāt organismu no priekšlaicīgas novecošanās.

Pateicoties E vitamīnam, šī eļļa veicina pareizu dzimumdziedzeru darbību, ir ārkārtīgi noderīga grūtniecēm, kā arī aizsargā šūnas no iespējamām mutācijām. Lai iegūtu nepieciešamo šī vitamīna daudzumu, nav nepieciešams iegādāties dārgus uztura bagātinātājus. Jums tikai jāzina, kuri pārtikas produkti satur maksimālo tā daudzumu, un jācenšas tos regulāri lietot. Starp šādiem produktiem nozīmīgu vietu ieņem arī kukurūzas eļļa.

Jāpiebilst, ka šī eļļa satur 2 reizes vairāk E vitamīna nekā saulespuķu un olīveļļa. Starp citu, E vitamīnu sauc arī par tokoferolu. Šis vārds latīņu valodā nozīmē "nest pēcnācējus". Tā saņēma šo nosaukumu, jo tā galvenā funkcija ir uzturēt sievietes ķermeņa spēju iznēsāt un dzemdēt veselus bērnus. Zinātnieki ir noskaidrojuši, ka E vitamīns ir taukos šķīstošs. Tas nozīmē, ka taukainas vides klātbūtne ir priekšnoteikums, lai šis vitamīns varētu uzsūkties organismā.

Kukurūzas eļļa ir lielisks diētisks produkts. Tai ir pozitīva ietekme uz vairākām ķermeņa sistēmām. Regulāra šīs eļļas lietošana palīdz uzlabot vielmaiņas procesus. Šī eļļa palīdz uzlabot zarnu, žultspūšļa un aknu darbību, tas ir efektīvs žulti dzenošs līdzeklis.

Var pieminēt arī šīs eļļas aizsargājošo iedarbību uz visu šūnu ģenētisko aparātu: jonizējošā starojuma un mutāciju novēršana, kas ir sekas ķīmisku vielu ietekmei.

Nepiesātinātās taukskābes kukurūzas eļļā palīdz palielināt organisma izturību pret vīrusiem. Kukurūzas eļļa satur vielas, kas palīdz pazemināt holesterīna līmeni . Tādējādi kukurūzas eļļa palīdz novērst aterosklerozes attīstību un samazina asins recekļu veidošanās risku. Šai eļļai ir vispārējs stiprinošs efekts. Tas satur K vitamīnu , kas pozitīvi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu.

Kukurūzas eļļu izmanto tradicionālās medicīnas receptēs. Šīs eļļas ieteicamā dienas deva ir 75 grami. Ir lietderīgi to ēst katru dienu.

Kukurūzas eļļa ir noderīga grūtniecēm, barojošām mātēm un zīdaiņiem. Kukurūzas eļļā esošā linolskābe palīdz organismam efektīvāk cīnīties ar dažādām slimībām. Speciālisti iesaka regulāri lietot kukurūzas eļļu tiem, kas cieš no tādām slimībām kā ādas lobīšanās, astma, siena drudzis, migrēna.

Kukurūzas eļļa stimulē žultspūšļa darbību: 1-1,5 stundas pēc tās lietošanas pastiprinās kontrakcijas, kas izraisa svaigas žults izdalīšanos. Lai to izdarītu, kukurūzas  eļļu ieteicams lietot 2 reizes dienā, pa vienai ēdamkarotei 30-40 minūtes pirms rīta un vakara ēdienreizēm. Šo eļļu iekšķīgi lietot ārsti iesaka diabēta , vielmaiņas traucējumu un zarnu problēmu gadījumā.

Ar šīs eļļas palīdzību var dziedēt apdegumus un ādas bojājumus, piemēram, saplaisājušas lūpas.

Tradicionālā medicīna arī iesaka izmantot kukurūzas eļļu ekzēmu un psoriāzes ārstēšanai . Lai to izdarītu, izmantojiet šādu recepti: izdzeriet ēdamkaroti eļļas 2 reizes dienā, ēdienreizes laikā un noskalojiet ar glāzi vārīta, silta ūdens. Tam pievieno nelielu daudzumu (ēdamkaroti) medus un ābolu etiķi.

Kukurūzas eļļu izmanto arī kosmetoloģijā. Tā palīdz uzlabot matu un ādas stāvokli. Tāpēc, lai padarītu matus veselīgākus un stiprākus, jums vienkārši jāierīvē sasildītā eļļa galvas ādā. Tad iemērciet dvieli karstā (ne verdošā) ūdenī un aptiniet to ap galvu. Tas tiek darīts vairākas reizes nedēļā. Pēc tam mati jāmazgā ar jebkādiem neitrāliem mazgāšanas līdzekļiem. Tajā pašā laikā jūsu mati kļūs zīdaināki un veselīgāki, un tiks likvidētas blaugznas. Līdztekus tam ir labi pievienot kukurūzas eļļu pārtikai katras galvenās ēdienreizes laikā. Ir vērts atzīmēt, ka šo produktu var atrast daudzos matu kopšanas līdzekļos jebkuram matu tipam.

Kukurūzas eļļa ir bagāta ar vitamīniem A, F, E un neaizstājamām nepiesātinātajām taukskābēm. Šis produkts satur lecitīnu un linolskābi, ko bieži izmanto kosmetoloģijā. Šīs vielas palīdz atjaunot ādas barjerfunkcijas.

Šī eļļa baro un mīkstina ādu, un tai ir lieliskas antioksidanta īpašības. Kukurūzas eļļa palīdz uzlabot sejas krāsu un atjauno ādas aizsargfunkcijas.

Kukurūzas eļļai ir augsta uzturvērtība, tāpēc to lieto sakairinātai, sausai, raupjai un novecojošai ādai. Šī eļļa arī veicina ādas atjaunošanos. Tas izskaidrojams ar augstu A vitamīna saturu. Ir vērts pieminēt, ka šī eļļa ir piemērota jebkurai ādai. Kukurūzas eļļa ir laba arī, lai cīnītos ar pigmentācijas plankumiem.

Nav ieteicams lietot

Zinātnieku veiktie pētījumi nav atklājuši skaidras kontrindikācijas kukurūzas eļļas lietošanai. Tiek minēts tikai daži, reti gadījumi, tas notiek individuālās nepanesības dēļ, pret tās sastāvdaļām, tāpēc eļļu ieteicams sākt lietot pakāpeniski. Tāpat nevar izmantot kukurūzas eļļu, kuras derīguma termiņš ir beidzies, jo laika gaitā tajā veidojas oksīdi, kas var traucēt vielmaiņu.