Kakao sviests
Kakao sviesta apraksts

cocoa-3759829_640.jpg

Kakao sviesta avots ir Theobroma ģints koku augļi. Vēl nesen šis koks tika klasificēts kā Sterculiaceae dzimtas pārstāvis; šodien tas ir Malvaceae dzimtas pārstāvis. Koka dzimtne ir Amerikas tropi. Mūsdienās koku audzē visās valstīs ar tropu klimatu, kur tas var nest augļus divas reizes gadā.

Kakao kokam ir augsts stumbrs (6-12 metri), un no tā mizas parādās balti rozā ziedi. Pēc kāda laika ziedi pārvēršas nedaudz iegarenos augļos, kuru izmērs ir no 25 līdz 30 centimetriem. Melones formas augļi ir pārklāti ar ādainu apvalku, krāsoti dzeltenos un sarkanos toņos. Augļu mīkstumā ir mandeļveida sēklas, kuru garums nepārsniedz 2,5 centimetrus – tām ir īpaša vērtība. Augļi satur no 30 līdz 50 sēklām. Tie sastāv no čaumalas, dīgļa un kodola. Sēklu garša ir skābena un rūgta, un aromāts nemaz nav jūtams.

Kakao pupiņas iegūst vēlamās īpašības tikai pēc apstrādes. Augļus rūpīgi noņem no koka, sadala gabalos un ievieto īpašos traukos. Pēc 2-3 dienām sākas fermentācija: mīkstumā ir liels daudzums cukura, tas sadalās sastāvdaļās - etilspirtā un oglekļa dioksīdā. Šajā brīdī fermentējošās masas temperatūra paaugstinās līdz 50°C. Šī procesa rezultātā, kas ilgst līdz pat desmit dienām, sēklas zaudē rūgtumu, iegūstot tumšu nokrāsu un šokolādes aromātu. Pēc tam pupiņas nosusina un saliek maisiņos. Kakao pupiņu sastāvā ir ~50% tauku, tie tiek izgūti no sasmalcinātām un samaltām sēklām ar karsto presēšanas metodi. Kakao sviests tiek izlaists caur uzkarsētiem filtriem, kas neļauj sviestam sastingt, un pēc tam to ielej veidnēs.

Sviestam ir raksturīga šokolādes smarža; līdz +25°C tas ir cietā stāvoklī un kūst pie +33-36°C. Eļļas krāsa var būt gaiši brūna, krēmīga vai ar gaiši dzeltenu nokrāsu. To izmanto kosmetoloģijā un medicīnā, pārtikas un konditorejas izstrādājumu rūpniecībā. Bieži vien parfimērijas rūpniecībā dārgi ziepju veidi tiek izgatavoti, izmantojot dezodorētu kakao sviestu.

Kā izvēlēties?

Pirmkārt, jāatceras, ka labākai saglabāšanai svaigu kakao sviestu vairumā gadījumu papildus apstrādā, iegūstot dezodorētu produktu. Lai gan šī eļļa satur visas sākotnējās taukskābes, tā zaudē brīnišķīgo kakao smaržu. Būtībā tie ir augu tauki. Šo dezodorēto produktu visbiežāk izmanto populārās baltās šokolādes pagatavošanai.

Taču vēl biežāk nerafinēts kakao sviests tiek aizstāts ar margarīnu – mākslīgi sabiezinātu dažādu konsistences sojas, rapšu vai palmu eļļas maisījumu. Patērētājs viltojumu var neatpazīt pēc garšas un izskata, bet “aizstājējs” var saturēt diezgan daudz kaitīgo transtaukskābju. Tāpēc, lai izvēlētos pareizo dabīgo sviestu, izmantojiet šādus ieteikumus:

Neskopojieties! Maz ticams, ka dabisks, nedezodorēts produkts maksās mazāk par 2 līdzīgām margarīna porcijām.

Pārbaudiet krāsu! Labam sviestam jābūt dzeltenīgam, retāk krēmīgam vai gaiši brūnam. Bet baltā eļļa var būt vai nu sasmakusi/ bojāta vai aizstāta ar citu produktu.

Dabīgais sviests nav jāuzglabā ledusskapī. Kakao sviestam istabas temperatūrā jāpaliek cietam, atgādinot balto šokolādi. Un, ja 20 grādos tas ir mīksts, labāk atturēties no tā iegādes.

Ja produkts nesmaržo pēc kakao, tas ir apstrādāts vai vienkārši viltots.

Pasmaržojot, ir jāsajūt dzēriena aromāts.

Kā uzglabāt?

Kakao sviests jāuzglabā vēsā, tumšā vietā. Traukam jābūt labi noslēgtam, temperatūra nedrīkst paaugstināties virs +18°C. Ja trauks ir noslēgts, eļļu var uzglabāt līdz 3 gadiem.

Ja ņemam vērā vērtīgo vielu saturu kakao sviestā, tad, pirmkārt, var pieminēt nelielu vitamīnu daudzumu. Kakao sviestā to praktiski nav: eļļās bieži sastopamie D, A un E vitamīni šajā sviestā ir atrodami tikai nelielā daudzumā. Protams, tik mazos daudzumos šiem vitamīniem nav nekādas īpašas nozīmes.

Kakao sviests vispār nesatur kaitīgas transtaukskābes. Ar to šī augu eļļa izceļas uz pārējo fona. Kakao sviesta pamatu veido taukskābes - stearīnskābe, oleīns, kā arī palmitīns un linolskābe. No tiem oleīnskābe ir atrodama lielākajā daudzumā (gandrīz puse no masas) un ir noderīga, jo tā var pazemināt holesterīna līmeni . Šīs īpašības vien ļauj kakao sviestu uzskatīt par vienu no veselīgākajiem produktiem – kad tas uzturā aizstāj dažus citus taukus, ievērojami samazinās risks saslimt ar aterosklerozi vai piedzīvot insultu. Bet papildus taukskābēm kakao sviests satur lielu daudzumu tanīnu, kofeīna un ksantīna. Šīs vielas labvēlīgi ietekmē ādas stāvokli, lietojot sviestu kosmetoloģijā sejai, matiem un ķermenim.

Pateicoties tajā esošajām taukskābēm, kakao sviestam ir izteikta ādu atjaunojoša iedarbība un tā ir piemērota absolūti visiem ādas tipiem – pat bērna ādai neraisīs alerģiskas reakcijas. Sviests izlīdzina un dziedē gandrīz visus defektus – rētas, apdegumus un ādas raupjumu, likvidē tumšos pigmentācijas plankumus un strijas.

Kakao sviests ir lieliski piemērots ekzēmu, dermatīta un citu ādas problēmu ārstēšanai . Bagātīgais minerālu sastāvs – magnijs, hroms, dzelzs, kalcijs, jods – ļauj sviestu izmantot kā profilaktisku un ārstniecisku līdzekli daudzu slimību gadījumos. Tas stiprinās asinsvadu sieniņas, novērsīs varikozu vēnu attīstību , aterosklerozi utt.

Regulāri lietojot kakao sviestu, jūs varat uzlabot asinsriti smadzenēs, ievērojami samazināt alerģiju, sirdslēkmju, gremošanas sistēmas čūlu un vēža risku. Pētījumi liecina, ka kakao sviests var piecpadsmit reizes samazināt risku saslimt ar vēzi – lai to izdarītu, tas jālieto regulāri 5-10 gadus.

Zinātnieki arī pierādījuši, ka sviests ir efektīvāks klepus ārstēšanā kā vairums zāļu: tas satur teobromīnu, tāpēc iedarbojas diezgan maigi, bet ātri, neradot blaknes, kā tas ir ar sintētiskajām zālēm. Pagatavot zāles pret klepu ir ļoti vienkārši: 1,5 tējk. kakao sviestu pievieno vienai glāzei silta piena, apmaisa un dzer 3-4 reizes dienā. Šis līdzeklis lieliski noder bronhīta un akūtu elpceļu vīrusu infekciju, kā arī astmas vai pneimonijas gadījumā.

Akūtu elpceļu vīrusu infekciju epidēmiju laikā deguna gļotādu ieteicams ieziest ar kakao sviestu: tas to aizsargās un mīkstinās, radot barjeru vīrusiem, jo infekcija tiek pārnesta ar gaisā esošām pilieniem. Pneimonijas , tuberkulozes un angīnas gadījumā ieteicams lietot eļļas maisījumu ar propolisu (10:1). 

Kakao sviestu lieto arī pret aterosklerozi. Tas jālieto pa pusi tējkarotes 15 minūtes pirms brokastīm un vakariņām. Produkts palīdz izvadīt “slikto” holesterīnu, novēršot tā nogulsnēšanos uz asinsvadu sieniņām. Kakao sviestu lieto kā holerētisku līdzekli pret holecistītu.

Kakao sviestu kopā ar smiltsērkšķu eļļu (10 pilieni uz 1 tējkaroti) lieto dzemdes kakla erozijas ārstēšanai: maisījumā iemērc tamponu un ievieto uz nakti - procedūru atkārto katru dienu 2-3 nedēļas.

Pateicoties tā pretcelulīta un antioksidanta īpašībām, kakao sviestu var uzskatīt par lielisku produktu pilnīgai kosmētiskajai kopšanai. Šis sviests mitrina, mīkstina, kā arī izlīdzina grumbas, palielina ādas elastību, ievērojami veicina šūnu atjaunošanos un piešķir tvirtumu. Sviests novērš niezi , apsārtumu, dedzināšanu un pietūkumu. Tam piemīt brūču dziedējošas īpašības, lieliski noder apdegumiem, aizsargā pret saules staru negatīvo ietekmi, un āda neizžūst, bet paliek vesela un jauna.

Ķermeņa masāža ar kakao sviestu palīdz atslābināties un nomierināt ķermeni, normalizē nervu sistēmu, novērš bezmiegu un palīdz mazināt stresu . Kakao sviests iedarbojas arī uz matiem, atjauno struktūru un baro bojātus, sausus un trauslus matus. To var ierīvēt saknēs, pēc karsēšanas ūdens peldē. Lai uzlabotu efektu, kakao sviestam varat pievienot citus komponentus, piemēram, vitamīnus, diždadža eļļu un citus līdzekļus.

Kakao sviests labi pasargā ādu no vēja un sala – ziemā to var uzklāt uz sejas pirms katras iziešanas ārā. Var pasargāt arī no UV stariem un karstuma – pirms sauļošanās  ar eļļu ir vērts ieziest ķermeni. Kakao sviests lieliski noder lūpu un plakstiņu ādai – to var vienkārši uzklāt tīrā veidā vai sajaukt ar citām eļļām – piemēram, mandeļu vai sezama eļļām. Regulāri lietojot šo eļļu, arī skropstas un uzacis kļūst stiprākas: kļūst veselas, gludas un biezas.

Nav ieteicams lietot

Kakao sviestu nedrīkst lietot iekšēji vai ārēji tikai individuālas nepanesības gadījumā. Ir vērts zināt, ka, lietojot kakao sviestu iekšķīgi, ir iespējama paaugstināta uzbudināmība un bezmiegs, tāpēc vakarā labāk izvairīties no šī produkta.