Avokado eļļa
Avokado eļļas apraksts

avocado-8498520_640.jpg

Avokado eļļu iegūst ar aukstās spiešanas metodi, presējot augļa mīkstumu. Tieši šī tehnoloģija ļauj pilnībā saglabāt visas eļļas īpašības, tās minerālvielas, vitamīnus, skābes un citas bioloģiski aktīvās vielas. Protams, rafinēta eļļa arī ir pieejama tirgū.

Kā izvēlēties?

Labāk izvēlēties auksti spiestu eļļu, jo augsta temperatūra var iznīcināt eļļā esošās sastāvdaļas. Aukstā presēšanā netiek izmantotas nekādas ķīmijas, tāpēc eļļa paliek tīra un dabiska. Bet aukstā spieduma eļļa nav piemērota visiem, tās biezās konsistences un intensīvas smaržas dēļ. Turklāt, šis produkts ir dārgs šīs apstrādes metodes dēļ.

Rafinēta eļļa, termiskās apstrādes rezultātā, izmantojot noteiktas ķīmiskas vielas, parasti zaudē savu dabisko smaržu un krāsu, iegūstot maigu aromātu un zeltaini dzeltenu nokrāsu. To parasti izmanto kosmētikas rūpniecībā ādas kopšanas līdzekļos. Salīdzinot ar nerafinētu auksti spiestu eļļu, rafinēta eļļa maksā ievērojami lētāk.

Kā uzglabāt?

Pirms lietošanas avokado eļļa jāuzglabā ledusskapī ne ilgāk kā 6-9 mēnešus vai tumšā vietā- temperatūrā, kas nepārsniedz 18 grādus. Pēc katras lietošanas avokado eļļa ir cieši jāaizver un jāuzglabā tikai ledusskapī. Der atcerēties, ka, uzglabājot ledusskapī, kad temperatūra ir zemāka par 5 grādiem, eļļā var veidoties pārslains viegls nosēdums, kas pazudīs, produktu novietojot vietā ar istabas temperatūru.

Avokado eļļa, kurai ir augsta uzturvērtība, satur daudz viegli sagremojamu tauku, dažādus būtiskus vitamīnus, mikro- un makroelementus un citas bioloģiski aktīvas vielas, tāpēc tā tiek uzskatīta par veselīgu diētisku produktu. Kaloriju satura ziņā, kas ir 885,7 kcal, eļļa nav zemāka par vistas olām un gaļu, kā arī ir pārāka par lielāko daļu pārtikas augu eļļu.

Avokado augļos ir 2-3 reizes vairāk olbaltumvielu nekā ābolos, vīnogās, bumbieros, citrusaugļos un banānos, un vērtīgo tauku satura ziņā tas ir vienkārši līderis starp zināmajiem augļiem, otrajā vietā aiz kokosriekstiem. Jāņem vērā, ka 30 procenti no šī augļa eļļā esošajiem taukiem ir nepiesātinātās taukskābes , kuras organismā viegli uzsūcas, piemēram, F vitamīns (sava satura ziņā šis produkts 3 reizes apsteidz zivju eļļu).

Avokado eļļa satur daudz vitamīnu, tostarp A, C, E, B un D. Ir zināms, ka E kombinācijā ar A un C ir ne tikai lielisks antioksidants , bet arī spēcīgs imūnās sistēmas stimulātors. Un šī eļļa satur 5 reizes vairāk E vitamīna nekā olīveļļa. Vēl viena vērtīga avokado eļļā esošā viela ir skvalēns, kas ir neatņemama ādas sastāvdaļa un ir daļa no sebuma un zemādas taukiem. Šī viela piedalās dzimumhormonu veidošanā un tai ir spēcīga dezinficējoša un brūču dzīšanas iedarbība.

Hlorofila saturs piešķir šim produktam raksturīgo zaļganu nokrāsu. Šī viela piedalās vielmaiņas procesos, pozitīvi ietekmējot visas sistēmas.

Lecitīns ir nepieciešams normālai sirds un asinsvadu, nervu, reproduktīvās un endokrīnās sistēmas darbībai. Protams, visas šīs vielas var būt tikai eļļā, kas iegūta ar aukstās spiešanas metodi, obligāti ievērojot visus standartus un prasības. Avokado eļļa satur arī histidīnu, fitosterīnus, fosforskābes sāļus, polinepiesātinātās un piesātinātās taukskābes (stearīnskābes, oleīnskābes, palmitīnskābes, palmitoleīnskābes, linolskābes, linolēnskābes), ēteriskās eļļas, mikro- un makroelementus (kāliju, fosforu, magniju, magniju, dzelzi, kalciju, magniju, dzelzi, cinku, varu kobalts utt.).

Avokado eļļai piemīt brūču dziedinošas, pretsēnīšu, pretvīrusu un baktericīdas īpašības, kas ļauj to izmantot dažādu ādas traumu un slimību profilaksei. Magnijs un kālijs ir būtiski asinsvadu un sirds normālai darbībai. E vitamīns palīdz pazemināt asinsspiedienu, novērš asins recekļu veidošanos un kopā ar C vitamīnu stiprina asinsvadus.

Nepiesātināto skābju, E vitamīna un beta-sitosterīna komplekss palīdz samazināt kaitīgā holesterīna līmeni . Viss iepriekš minētais ļauj mums ieteikt iekļaut eļļu uzturā aterosklerozes , sirdslēkmes , koronāro sirds slimību, insultu un hipertensijas profilaksei un kompleksai ārstēšanai.

Avokado eļļa var stimulēt hematopoēzes procesu.

B, C vitamīni kombinācijā ar varu, dzelzi, kobaltu, cinku un citiem noderīgiem mikroelementiem aktīvi piedalās hemoglobīna sintēzē, kas ir sarkano asins šūnu sastāvdaļa. Tāpēc šī eļļa tiek uzskatīta par noderīgu produktu cilvēkiem , kuri cieš no anēmijas.

Avokado eļļa palīdz uzlabot gremošanas sistēmas darbību. Tās sistemātiska lietošana palīdz uzlabot vielmaiņu un gremošanu. Avokado eļļa var labvēlīgi ietekmēt kuņģa un zarnu gļotādu, kas nozīmē, ka tā ir ārkārtīgi efektīvs līdzeklis gastrīta, kuņģa čūlas un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas profilaksei.

Eļļa stimulē žults izdalīšanos, uzlabojot tauku vielmaiņu un žults sastāvu, kā arī var būt noderīga tādām slimībām kā žultsakmeņu slimība, holecistīts, hepatīts u.c. Turklāt, regulāri lietojot, avokado eļļa droši pasargās kuņģa-zarnu traktu no toksīnu, brīvo radikāļu, kā arī radionuklīdu un dažādu smago metālu iedarbības.

Avokado eļļa ir noderīga arī tiem, kas cieš no diabēta . Zemā cukura satura (1,5%) un ļoti augstā kaloriju satura dēļ šo produktu var uzskatīt par ideālu šādiem cilvēkiem. Taukskābes palīdzēs pazemināt cukura līmeni un ir lieliskas organisma enerģijas piegādātājas.

Turklāt, šī eļļa var uzlabot nervu sistēmas darbību. Regulāra lietošana ir efektīvs līdzeklis dažādu neirožu, galvassāpju un bezmiega profilaksei . Avokado eļļa. ikdienas uzturā, palīdzēs uzlabot garastāvokli, kā arī paaugstināt produktivitāti un uzlabot garīgās spējas.

Anglijas pediatrijā avokado sviests jau sen ir ieteikts kā papildbarība zīdaiņiem. To iekļauj arī barojošu sieviešu un grūtnieču uzturā. Galu galā tas var uzlabot grūtniecības un dzemdību gaitu, palīdzēt palielināt laktāciju, un tam ir liela nozīme ģenētiskajos procesos. Regulāra eļļas lietošana pārtikā palīdzēs sievietēm uzlabot garastāvokli un pašsajūtu menopauzes vai pirmsmenstruālā periodā.

Vitamīni E, B6, B3 un beta-sitosterīns palīdz palielināt potenci un tiek uzskatīti par efektīviem neauglības ārstēšanā. Regulāra eļļas lietošana ieteicama arī vīriešiem, prostatīta un adenomas profilaksei un ārstēšanai.

Mūsdienās, īpaši populāra ir avokado eļļas izmantošana dažādās kosmetoloģijas jomās. Šī eļļa ir atzīta par vienu no efektīvākajiem līdzekļiem sejas ādas mitrināšanai, atjaunošanai un barošanai. Šī eļļa tiek uzskatīta par bāzes eļļu. Tas nozīmē, ka tā nav jāatšķaida ar citām augu eļļām (kā tas ir ar ēteriskajām eļļām), un uz tās bāzes var pagatavot dažādas maskas, krēmus un citus kosmētikas līdzekļus. Taču eļļu var lietot vienu pašu, bez piedevām. Avokado eļļa ir piemērota visiem ādas tipiem. Atšķirībā no daudzām citām augu eļļām šī eļļa uzsūcas samērā labi, neatstājot taukainu kārtiņu uz ādas. Avokado eļļa mitrina un mīkstina ādu, piesātinot to ar vērtīgām uzturvielām. Tas arī palīdzēs uzlabot asinsriti ādā, bagātinot tās audus ar tik nepieciešamo skābekli. Un, pateicoties dziļai iekļūšanai ādā, eļļa stimulē elastīna un kolagēna ražošanu, kas ir atbildīgi par ādas elastību un tvirtumu.

Avokado eļļu var izmantot, lai atjaunotu visas bojātās sejas ādas šūnas un novērstu dažādus kairinājumus un izsitumus, grumbas, ādas lobīšanos un sausumu. Pietiek vienkārši ieziest seju ar eļļu un pēc 30-40 minūtēm noņemt lieko ar parasto papīra salveti. Ja problēmas ir smagas, šādas maskas ieteicams veikt divas reizes dienā.

Eļļa ir ideāli piemērota arī plānajai ādai ap acīm, jo tā var padarīt to maigu, koptu, mitrinātu, novēršot sīkās grumbiņas un ļenganumu. Avokado eļļa ir īpaši laba lietošanai nelabvēlīgos laika apstākļos. Piemēram, vasarā eļļa pasargā no ultravioletā starojuma, bet ziemā – no aukstuma. Avokado eļļu var izmantot tīrā veidā, maskām, aplikācijām, sejas masāžai un dažādu kosmētikas līdzekļu bagātināšanai.

Nav ieteicams lietot

Avokado eļļu nav ieteicams lietot iekšķīgi cilvēkiem ar akūtām aknu un žultspūšļa slimībām. Protams, arī ja ir alerģija uz kādu no tās sastāvdaļām.