Nereti tas ir sastopams ar nosaukumu C-kompleks,
bioflavonoīdi, rutīns, hesperidīns un citrīns.
P vitamīni ir bioflavonoīdi, kas ir bioloģiski aktīvu vielu
grupa (rutīns, katehīni, kvercetīns, citrīns u.c.). Šodienā ir atrasti jau ap
4000 bioflavonoīdu. Vitamīns P pēc savām bioloģiskajām īpašībām un darbības ir
tuvu līdzīgs C vitamīnam. Tie viens otra darbību pastiprina un ir sastopami
vienos un tajos pašos produktos.
Vitamīna P patēriņš aug:
- Ilglaicīgi patērējot salicilātus (aspirīns, asfēns u.c.), arsēna preparātus antikoagulantus;
- Ķīmisku intoksikācijas gadījumā (svins, hloroforms);
- Jonizējoša apstarojuma ietekmē;
- Paaugstinātas temperatūras darba vides ietekmē;
- Slimības, kas izraisa paaugstinātu asinsvadu caurlaidību.
P vitamīna vērtīgās īpašības
P vitamīna galvenās funkcijas- stiprināt kapilārus un
mazinātu asinsvadu sieniņu caurlaidību. Tas novērš un ārstē smaganu asiņošanu,
kā arī iedarbojas, kā antioksidants. Bioflavonoīdi stimulē audu elpošanu un dažu
endokrīno dziedzeru darbību, precīzāk- virsnieru dziedzerus, uzlabo
vairogdziedzera darbību, palielina izturību pret infekcijām un mazina
asinsspiedienu.
Bioflavonoīdi labvēlīgi ietekmē arī sirds un asinsvadu
sistēmu: uzlabo asins apgādi un sirds tonusu, aizsargā pret aterosklerozes
attīstību, stimulē limfovenozo funkciju. Augu bioflavonoīdi, ja tos lieto
ikdienā, mazina risku attīstīties išēmiskai sirds slimībai, miokardas
infarktam, pēkšņas nāves, hipertoniskās slimības.
P vitamīns veicina C vitamīna absorbciju un tā vielmaiņu,
pie viena aizsargājot to no izjukšanas un oksidēšanās, tas arī palīdz C
vitamīnam uzkrāties organismā.
P vitamīna īpatnības
P vitamīna nepietiekamības gadījumā, parādās:
- Sāpes kājās ejot;
- Sāpes plecos;
- Vispārējs nespēks;
- Ātra nogurdināmība.
Ir vēl kāda īpatnība, kas parādās, ja P vitamīns ir
nepietiekamā daudzumā- veidojas izsitumi, parasti blakus apmatojuma sīpoliņiem,
kuri asiņo ( var parādīties arī vietās uz kurām iedarbojas spiediens, piemēram,
apkļaujošs apģērbs vai kādas traumas).
Bioflavonoīdi ir, visnotaļ, izturīgi pret apkārtējās vides
ietekmi, tie labi saglabājas arī produktos tos termiski apstrādājot.
P vitamīna deficīts var rasties organismā, ja uzturā
iztrūkts svaigi dārzeņi, augļi un ogas.