L- karnitīns agrāk bija pieskaitīts pie vitamīnu veidīgām
vielām, taču tika no šīs grupas izņemts, kaut arī vēl aizvien tas ir sastopams
dažādos bioloģiski aktīvos preparātos, kā vitamīns. L- karnitīns pēc uzbūves ir
līdzīgs aminoskābēm. L- karnitīnam ir spoguļforma (pretējas iedarbības
savienojums) D- karnitīns, kurš cilvēka organismam ir toksisks. Tāpēc D formas
un jauktās DL formas ir aizliegtas lietošanā.
L- karnitīna vērtīgās īpašības
L- karnitīns uzlabo tauku vielmaiņu un veicina enerģijas
izdali, tos pārstrādājot organismā, paaugstina izturību fizisku slodžu laikā,
uzlabo sirds darbību, mazina zemādas tauku un holesterīna līmeni, paātrina
muskuļu audu augšanas ātrumu, stimulē imunitāti. L- karnitīns pastiprina tauku
oksidēšanos.
Mijiedarbojoties ar citiem esenciāliem elementiem, L-
karnitīns sintezējas organismā no aminoskābēm lizīna un metionīna, dzelzs,
askorbīnskābes un B grupas vitamīnu klātbūtnē.
L-karnitīna īpatnības
Nepietiekamība:
- Pastiprināts nogurums;
- Sāpes muskuļos fizisku slodžu gadījumā;
- Muskuļu trīcēšana;
- Sirds darbības traucējumi (stenokardija, kardiomiopātija u.c.).
Liela daļa L- karnitīna tiek zaudēts gaļas produktus
sasaldējot un vēlāk apstrādājot.
L- karnitīns sintezējas organismā- dzelzs, askorbīnskābes un
B grupas vitamīnu ietekmē, attiecīgi, ja ir šo vitamīnu deficīts, tad arī L-
karnitīna līmenis organismā krītas. Un arī veģetārs uzturs samazina L-
karnitīna saturu organismā.