Taukos šķīstošs vitamīns, neatņemama sastāvdaļa veselīgas
augšanas nodrošināšanai, kaulu audu un zobu formēšanai, kā arī šūnu struktūras
izveidei. Nozīmīga vieta redzes nodrošināšanai vājā apgaismojumā, kā arī
nodrošina aizsardzību pret elpceļu, kuņģa un urīnceļu infekcijām.
Nodrošina ādas, matu un nagu veselību un redzes asumu.
Vitamīns A nonāk organismā, kā retinols.
Ir gadījumi, kad palielinās A vitamīna patēriņš:
- Svara pieauguma gadījumā;
- Smaga fiziska darba gadījumā;
- Nakts maiņu darbs;
- Pastiprinātas fiziskas aktivitātes;
- Stresa situācijas;
- Darbs nepietiekamā apgaismojumā;
- Ilgs darbs pie monitora;
- Grūtniecības un laktācijas periodā;
- Gremošanas trakta slimību gadījumā;
- Saaukstēšanās slimību gadījumā.
Fiziskās un ķīmiskās īpašības
A vitamīns ir taukos šķīstošs savienojums, kurš iekļaujas
molekulu grupā ar līdzīgu uzbūvi- retinoīdi- un ir sastopami dažādās ķīmiskās
formās: aldehīdi (retināls), spirts (retinols) un skābe (retinoīdskābe).
Vitamīns A visbiežāk ir sastopams dzīvnieku izcelsmes
produktos- tas ir sarežģīts esteris, pirmkārt, retinila palmitāts, kurš
tievajās zarnās tiek sintezēts retinolā. Provitamīni- bioķīmiski A vitamīna
priekšgājēji- atrodas augu pasaules produktos un ir iekļaujami karotinoīdu
grupās. Karotinoīdi ir organiski pigmenti, kuri atrodas augu hloroplastā. Mazāk
par 10% no zināmajiem 563 zināmajiem karotinoīdiem spēj kļūt par A vitamīniem
organismā.
Kā jau noskaidrojām A vitamīns ir taukos šķīstošs vitamīns,
tas nozīmē, ka lai tas uzsūktos organismā, tam ir nepieciešami pārtikas tauki,
eļļas vai lipīdi. Šī problēma vairāk aktuāla ir cilvēkiem, kuri mazāk patērē
dažādus taukus, bet izvēlas dzīvot vairāk uz augu pasaules produktiem, kā arī
cilvēkiem, kuriem ir problēma ar tauku uzņemšanu. Taču tie kas uzturā lieto
dzīvnieku pasaules produktus tiem ar šo vitamīnu problēmas nerodas, jo šajos
produktos dabīgi ir tauki.
Lai vitamīns A vai karotīns nokļūtu tievajās zarnās, asinīs,
ir nepieciešams, tāpat kā visiem taukos šķīstošajiem, tam savienoties ar žulti.
Ja, pārtikā ir maz tauku, tad arī žults izdalās maz, rezultātā tiek zaudēti
līdz pat 90% karotīni un A vitamīns (tas neuzsūcas, bet tiek izvadīts ar
atkritumiem no organisma).
No augu barības uzsūcas, apmēram, 30% beta- karotīna,
apmēram, puse no beta- karotīna pārveidojas A vitamīna.. No 6mg karotīna,
organismā izveidojas aptuveni 1mg A vitamīna, ideālā variantā proporcija ir
1:6.
A vitamīna vērtīgās īpašības
A vitamīns organismā veic vairākas funkcijas. Pazīstamākā ir
tā ietekme uz redzi. Retinila esteris nonāk acs tīklenē, kur tas pārtop par
vielu ar nosaukumu 11-cis-retināls. Tālāk tas nonāk fotoreceptoros, kur tas
savienojas ar proteīnu opsīnu un veido redzes pigmentu “rodopsīnu”. Receptori,
kuros ir rodopsīns spēj uztvert gaismu pavisam nelielos daudzumos- tas
nodrošina redzēt spēju tumšā laikā.
Absorbējot gaismas fotonus 11-cis-retināls transformējas
trans-retinālā un tiek atbrīvots no olbaltumvielām. Tas rada elektroķīmiska
signāla ģenerāciju, kurš nonāk uz redzes nerva, tiek apstrādāts un interpretēts
smadzenēs.
A vitamīns ir nepieciešams normālai imūnsistēmas
funkcionalitātei. Retinols un tā metabolīti ir nepieciešami, lai nodrošinātu
ādas šūnu darbību un to veselību, tas attiecas arī uz plaušu, gremošanas un
urīnvadu sistēmas gļotādu.
Vitamīns A ir nozīmīgs balto asins ķermenīšu, limfocītu
diferenciācijai, kuru nozīme imūnsistēmā ir nenoliedzama. A vitamīns ir
neaizstājams embrija attīstībai, tas piedalās locekļu augšanā, sirds, acu, ausu
un augļa formēšanā. Retinoīdskābe ietekmē gēnu ekspresiju, kas atbild par
augšanas hormonu. A vitamīna trūkums un arī ja tā ir par daudz var radīt
iedzimtus defektus.
Vitamīns A piedalās cilmes šūnu attīstības procesos,
sarkanajos asins ķermenīšos. Starp citu, A vitamīns mobilizē dzelzs rezerves,
to novadot eritrocītu attīstībai. Dzelzs savienojas ar hemoglobīnu- skābekļa
nesējs uz eritrocītiem.
A vitamīns mijiedarbojas ar cinku un dzelzi vairākos veidos.
Cinka nepietiekamība var mazināt retinola transportēšanu, mazina retinola
izdali aknā un mazina retinola konversiju acs tīklenē.
A vitamīnam ir labvēlīga ietekme dzelzs deficīta gadījumā
(anēmija) un uzlabo dzelzs uzsūkšanos gan bērniem, gan grūtniecēm. A vitamīns
kopā ar dzelzi ir daudz efektīvāks anēmijas ārstēšanai, kā tikai papildus
dzelzs deva.
Pētījumi uzrāda, ka vitamīns A, karotinoīdi un provitamīna A
karotinoīdi, var būt labi antioksidanti, lai priekšlaicīgi novērstu sirds
slimību attīstību.
A vitamīns cilvēkam nodrošina, atbilstošu šūnu dalīšanos,
atbilstošu imūnās sistēmas attīstību un darbību, ādas un gļotādas veselības
uzturēšanu, uztur redzi, nodrošina normālu dzelzs metabolismu.
A vitamīnam ir augsta saderība ar vitamīnu C un E, kā arī
minerālvielām, kā dzelzs un cinks. Vitamīns C un E aizsargā A vitamīnu no
oksidēšanās. Vitamīns E palielina A vitamīna uzsūkšanos organismā. Neliels E
vitamīna daudzums neietekmēs uzsūkšanos spēju vai tieši pretēji pārlieku liels
tā daudzums, samazina A vitamīna uzsūkšanos spēju.
Arī cinks, palīdz A vitamīnam uzsūkties organismā, jo tas piedalās
retinola izveidē. A vitamīns pastiprina dzelzs absorbciju un ietekmē dzelzs
rezervju izlietojumu, kurš atrodas aknās.
Vitamīns A labi sader arī ar vitamīniem D un K2, magniju un diētiskajiem
taukiem. Vitamīni A, D un K2 mijiedarbojas sinerģiski, nodrošinot imūno
veselību, nodrošinot adekvātu augšanu, uzturot zobu un kaulu stāvokli,
aizsargājot mīkstos audus no kalcifikācijas. Magnijs, savukārt, ir nepieciešams
olbaltumvielu izstrādei, tai skaitā to, kuri mijiedarbojas ar A un D
vitamīniem. Daudzas olbaltumvielas piedalās A vitamīna metabolisma procesos un
abu vitamīnu A un D receptori strādā pareizi tikai cinka klātbūtnē. Vitamīns A
un D mijiedarbojas, lai regulētu vitamīnu atkarīgu olbaltumvielu produkciju.
Tiklīdz vitamīns K aktivizē šīs olbaltumvielas, tās palīdz
mineralizēt kaulus un zobus, aizsargājot artērijas un mīkstos audus no anomālas
kalcifikācijas un šūnu bojā ejas.
A vitamīnu, tāpat kā jebkuru citu vitamīnu un minerālvielas
ir jālieto dabīgā veidā, ne dažādu medicīnisku izstrāžu versijā, jo uzņemot par
daudz kādu no vitamīniem vai minerālvielām, tas var radīt nopietnas sekas
veselībai- palielināt onkoloģijas risku, pasliktināt vispārējo organisma stāvokli,
nojaukt vielmaiņu un dažādu orgānu darbību.
Medicīnā A vitamīnu pamatā pielieto: A vitamīna deficīta
gadījumā, kurš var rasties cilvēkiem ar olbaltumvielu trūkumu uzturā, diabēta
slimniekiem, hiperaktīvas vairogdziedzera funkcijas, drudža, aknu slimību,
cistiskās fibrozes, krūts dziedzera vēža gadījumā, vai arī iedzimtu noviržu
gadījumā, kuru sauc par abetalipoproteinēmiju. A vitamīns mazina risku
sievietēm saslimt ar krūts vēzi, ja krūts vēzis ir bijis sievietes dzimtā iepriekš.
A vitamīns kosmetoloģijā
A vitamīns ir viena no galvenajām kosmētiskajām sastāvdaļām,
kura nodrošina ādas veselību. Ja organismā ir pietiekams daudzums šī vitamīna,
tad nav jāuztraucas ne par ādas ļenganumu, ne pigmentācijas plankumiem un pat
ne par tās sausumu. Vitamīns A ir viegli nopērkams aptiekās dažādās formās-
ampulās, kapsulās un eļļas maisījumos. Der atcerēties, ka šī sastāvdaļa ir,
visnotaļ, aktīva un tās lietošanai ir jābūt saprātīgai un ieteicams pēc 35 gadu
vecuma. Aptiekās nopērkamajam A vitamīnam ir arī alternatīva dabā- irbene,
pētersīlis, olu dzeltenums, piena produkti, ķirbis, burkāns, zivju tauki,
ūdenszāles u.c. Taču atcerieties, par eļļas klātbūtnes nepieciešamību.
A vitamīna īpatnības
A vitamīns ir visnotaļ izturīgs pret augstu temperatūru,
taču sabrūk tiklīdz saskaras ar tiešiem saules stariem. Tāpēc A vitamīna
saturošus produktus un medicīniskos izstrādājumus nepieciešams uzglabāt tumšā
vietā.
A vitamīna nepietiekamība
A vitamīna deficīts rodas no tā, ka uzturā trūkst produktu
kurā ir augsts A vitamīna, beta karotīna vai citi provitamīna A karotinoīdi-
kuri organismā metabolizējas A vitamīnā.
A vitamīna uzņemšanas problēmas saistās ne tikai ar diētas
ievērošanu, bet arī ar pārlieku alkohola lietošanu.
Pirmās pazīmes, ka organismā trūkst A vitamīns ir redzes
pasliktināšanās tumšā laikā jeb vistas aklums. Ilglaicīgs A vitamīna deficīts
rada izmaiņas radzenes šūnās, kā rezultātā rodas radzenes čūlas.
A vitamīna deficīts ir tieši saistīts ar imūndeficītu, kas
mazina organisma spēju cīnīties ar infekciju slimībām. Pat bērniem ar nelielu A
vitamīna deficītu, palielinās slimošanu biežums ar respiratoram saslimšanām un
diareju, kā arī palielinās mirstības līmenis no infekciju saslimšanām (īpaši
masalām), salīdzinājumā ar bērniem, kuru uzturā ir pietiekams A vitamīna
daudzums. A vitamīna deficīts ietekmē arī bērnu augšanu un kaulu sistēmas
formēšanos.
Smēķētājiem A vitamīna trūkums veicina HOPS un emfizēmas
attīstību.
A vitamīna pārsātinātība
Hipervitaminoze, kuru radījis A vitamīns, kuru rada lielas
retinola devas, kuras ātri absorbējas un lēni tiek izvadītas no organisma ir
samērā reta parādība.
Hipervitaminozes gadījumā rodas slikta dūša, galvas sāpes,
nogurums, apetītes zudums, reiboņi, ādas sausums un galvas smadzeņu tūska.
Pētījumu rezultāti liecina, ka ilglaicīga A vitamīna lietošana lielās devās
veicina osteoporozes attīstību.
Daži no sintētiskajiem retinola savienojumiem (tretināts,
izotretinoīns, tretinoīns) var radīt defektus embrijam, tāpēc nav vēlami grūtniecības
un ieņemšanas mēģinājumu laikā. Šādos gadījumos visdrošāk ir lietot beta
karotīnu, kā A vitamīna avotu.
A vitamīnu nav vēlams lietot ilglaicīgi smēķētājiem un
cilvēkiem, kuri ir saskārušies darbā ar azbestu- tiem kuriem ir palielināts
risks uz plaušu onkoloģiju.
A vitamīns ātri sabrūk, ja organismā nav E vitamīna, kā arī
ja pietrūkst B4 vitamīna, tad A vitamīns neveido rezerves.