Šķiedrvielas
Šķiedrvielu apraksts

Šķiedrvielas jeb augu šķiedras ir sarežģītas formas ogļhidrāti, kura ir atrodama augu apvalkos. Dažkārt to dēvē arī par celulozi. Cilvēki to izmanto pārtikā, kā arī lai ražotu dažādus saimniecībā pielietojamus produktus.

No ķīmiskā viedokļa, šķiedrvielas ir sarežģīts polisaharīds, kurš veido augstāko augu šūnu apvalkus.

Šķiedrvielas patēriņš palielinās

  • Ar gadiem. Vislielākais patēriņš sākas ar 14 gadu vecumu un turpinās līdz 50 gadiem.
  • Grūtniecības laikā, paralēli uztura palielināšanās nepieciešamībai.
  • Vāja gremošanas trakta darbības laikā. Šķiedrvielas normalizē gremošanas trakta darbību.
  • Gadījumos, kad organismā ir daudz šlakvielu. Šķiedrvielas iedarbojas, kā slota, attīrot zarnu sieniņas.
  • Avitaminožu un anēmiju gadījumos. Organisms attīrās un uzlabo vitamīnu absorbciju.
  • Liekā svara ietekmē. Normalizējot gremošanas procesus, ir novērojams arī liekā svara zudums.

Šķiedrvielu absorbcija samazinās

  • Gāzu veidošanās gadījumā (meteorisms);
  • Gastrīta, pankreatīta un citu gremošanas trakta iekaisuma slimību gadījumā;
  • Disbakteriozes gadījumā.

Šķiedrvielu vērtīgās īpašības

Neskaitot labvēlīgo šķiedrvielu ietekmi uz gremošanas traktu (tīrīšana, motorikas stimulācija), šķiedrvielas zarnu traktā aktivizē gremošanas fermentus. Tā ir nepieciešama, lai nodrošinātu normālu mikrofloru zarnās, novēršot disbakteriozi.

Pēc pētījumiem secināts, ka šķiedrvielas veicina labvēlīgās mikrofloras vairošanos, kā arī neļauj veidoties kaitīgajiem mikroorganismiem. Medicīnas avoti liecina, ka pārtikas šķiedras ir noderīgas cukura diabēta slimniekiem, jo tie samazina ogļhidrātu absorbciju, attiecīgi aizsargājot no strauja cukura līmeņa palielināšanās asinīs.

Šķiedrvielas palīdz no organisma izvadīt toksīnus un šlakvielas, kā arī samazina kaitīgo tauku uzkrāšanos. Pateicoties šiem faktoriem labumu gūst arī akna. Vielmaiņa organismā noris ātrāk, kas ietekmē cilvēka masas samazināšanos.

Šķiedrvielas mijiedarbojas ar žults skābi un ūdeni, ietekmē tauku un glikozes metabolismu organismā. Pārsātinot organismu ar šķiedrvielām, tās bremzē dzelzs absorbciju, kā arī dažu vitamīnu un minerālvielu absorbciju. Pārtikas šķiedrvielas neitralizē arī dažādu medikamentu darbību- parasti, psihotropu medikamentu un antidepresantu.

Šķiedrvielu īpatnības

Šķiedrvielu nepietiekamība

  • Organisms tiek piesātināts ar šlakvielām un toksīniem;
  • Problēmas ar asinsvadiem;
  • Gremošanas trakta darbības traucējumi;
  • Cukura diabēta saasinājumi;
  • Liekais svars.

Šķiedrvielu pārsātinātība

  • Meteorisms, vēdera uzpūšanās un citi zarnu darbības traucējumi (caureja, aizcietējumi);
  • Slikta dūša, vemšana;
  • Zarnu mikrofloras un gremošanas trakta motorikas traucējumi.