Zefīrs, marmelāde, pastilas, austrumu saldumi un citas
konditorijas delikateses... Pamatviela želējošās vielas, kuras šiem saldumiem
veido struktūru un formu ir Pektīnvielas, ne želantīns, kā parasti uzskata.
Pektīnvielas ir sastopamas ābolos un citrusa augļu
izspaidās, cukurbiešu izspaidās, burkānos, aprikozēs, saulespuķu ziedos un
citos ne mazāk populāros augos. Pektīnvielas viskoncentrētāk atrodas augļu
mizās un serdeņos.
Pektīnvielas tika atklātas vidēji 200 gadus atpakaļ, taču
jau senās Ēģiptes rakstos bija minēti, želejveidīgi ēdieni- pētnieki uzskata,
ka runa bija par pektīnvielu izmantojumu jau tad. NO grieķu valodas pektīns
tulkojas, kā “sastindzis”. Tas ir viens no galakturonskābes savienojumiem, kurš
ir sastopams visos augstākajos augos. Īpaši bagāti ar pektīnvielām ir daži augļi
un dažu veidu ūdenszāles. Pektīns palīdz augiem izturēt turgoru, sausumu, ļauj
augiem ilglaicīgi saglabāties svaigiem. Savukārt, cilvēku organismā pektīnvielas
stabilizē vielmaiņu, mazina holesterīna līmeni, uzlabo zarnu peristaltiku.
Pektīnvielu patēriņš palielinās
- Saindējoties ar smagajiem metāliem, pesticīdiem un citiem organismam nevajadzīgiem savienojumiem;
- Augsta cukura līmeņa gadījumā;
- Paaugstināta holesterīna līmeņa gadījumā;
- Aizcietējuma gadījumos;
- Infekciju slimību gadījumos;
- Onkoloģisku saslimšanu gadījumos.
Pektīnvielu absorbcija samazinās
Ik dienas mūsu organisms saskaras ar milzīgu daudzumu dažādu
vielu, arī mūsu organismam nedraudzīgu, tāpēc pektīnvielu daudzumu samazināt
uzturā nebūtu vēlams, to apstiprinās arī dietologi. Protams, ja pret
pektīnvielām nav alerģijas, kura novērojama ir gaužām reti.
Der zināt, ka pektīnvielu absorbcija organismā nenotiek, jo
to pamatfunkcija ir kaitīgo vielu evakuācija. Un šajā darbā pektīnvielas ir
neaizstājamas.
Pektīnvielu vērtīgās īpašības
Nonākot pektīnvielām gremošanas traktā, tajā veidojas
želejveidīga substance, kura aizsargā gļotādu no kairinājuma. Saskaroties
pektīnam ar smago metālu sāļiem vai toksīniem, pektīns veido savienojumu, kurš
tālāk kļūst nešķīstošs un tiek izvadīts no organisma nekaitējot gļotādām.
Pektīnvielas atjauno normālu zarnu peristaltiku un ir
uzskatāms par efektīvu pret aizcietējumu līdzekli. Samazina holesterīna un
glikozes līmeni asinīs. Uzlabo zarnu mikrofloru, iznīcinot patogēnos
mikroorganismus.
Pektīnvielas nonākot organismā mijiedarbojas ar ūdeni,
piebriest, sasaistās ar kaitīgajām vielām un izvada tās no organisma.
Pektīnvielu īpatnības
Pektīnvielu nepietiekamība
- Organisma intoksikācija;
- Kaitīgā holesterīna lielas koncentrācijas;
- Liekais svars;
- Aizcietējumi;
- Libido samazinājums;
- Ādas bālums.
Pektīnvielu pārsātinājums
Tā kā pektīnvielas organismā neaizkavējas, tad to uzkrāšanās
un pārsātinātība nav iespējama.