Informācija par hlorogēnskābi ir sastopama aizvien biežāk un
biežāk. Un viss ir pamatojams pavisam vienkārši “bizness- tievēšanas līdzeklis”.
Visbiežāk hlorogēnskābi var atrast augos un retāk dažos
mikroorganismos. Hlorogēnskābe veido bezkrāsainus kristālus. Tā viegli šķīst
ūdenī un etanolā. Hlorogēnskābe ir kafijas skābes produkts, precīzāk, tās esteris,
kurš ietver sevī arī hinas skābes stereoizomēru. No augu izejvielām iegūst ar etanola
palīdzību.
Hlorogēnskābes patēriņš palielinās
- Nestabila asinsspiediena gadījumā;
- Iekaisuma gadījumā;
- Onkoloģisku saslimšanu gadījumā;
- Vājuma, nespēka un zema organisma tonusa gadījumā;
- Ievērojot dažādas diētas.
Hlorogēnskābes absorbcija samazinās:
- Cukura diabēta gadījumā;
- Osteoporozes gadījumā;
- Aknu un žults pūšļa slimību gadījumā;
- Kuņģa čūlas gadījumā;
- Neirožu gadījumā.
Hlorogēnskābes vērtīgās īpašības
Hlorogēnskābe veicina svara mazināšanos un bremzē vēža šūnu
attīstību. Labvēlīgi ietekmē sirds darbību, tonizē sirds muskulatūru, normalizē
asinsspiedienu, neļauj veidoties trombozei, kā arī normalizē cukura līmeni
asinīs.
Hlorogēnskābe stiprina muskuļus un kaulus, normalizē aknu
darbību un bremzē novecošanos procesus organismā.
Hlorogēnskābei piemīt daudz vērtīgu īpašību, no kurām der
pieminēt: antibakteriālu, pretiekaisuma, pretvīrusu, antioksidantu iedarbību.
Speciālisti uzskata, ka lietojot hlorogēnskābi kādu noteiktu
rezultātu sasniegšanai ir nepieciešama diēta un fiziska aktivitāte. Saņemot
enerģijas impulsu organismam ir jāstrādā. Citādi šo enerģijas impulsu organisms
pavērsīs pats pret sevi.
Hlorogēnskābe mazina organisma spēju absorbēt ogļhidrātus.
Hlorogēnskābes īpatnības
Hlorogēnskābes nepietiekamība:
- Ātra nogurdināmība;
- Vājums;
- Imunitātes samazināšanās;
- Nestabils asinsspiediens;
- Vāja sirds darbība.
Hlorogēnskābes pārsātinātība:
Neskatoties uz daudzajām vērtīgajām Hlorogēnskābes īpašībām,
šī skābe var radīt ne mazums problēmu mūsu organismam. Kofeīns labvēlīgi
ietekmē mūsu organismu, taču tikai nelielās devās, taču lielās devās tas kaitē.
Sākotnēji cieš asinsrites sistēma un nervi, no kurām var attīstīties neirozes
un aritmija. Samazinās imunitāte, palielinās trombu veidošanās risks. Turklāt,
iepriekš minētās hlorogēnskābes vērtīgās īpašības var pārvērsties tieši
pretējas iedarbības īpašībās, ja tiek pārdozēts ar šo skābi.
Kas saistās ar hlorogēnskābes lietošanu tievēšanas nolūkā.
Būsiet dzirdējuši, ka tievēšanai izmanto zaļo kafijas pupiņu dzērienu: 1-2
tasītes dienā. Taču nopietnāki ārsti iesaka tomēr turēties pie grauzdētas
kafijas dzērienu lietošanas, jo tajās ir par 60% mazāk hlorogēnskābes, kā zaļās
kafijas pupiņās. Neņemot vērā, ka zaļās kafijas pupiņas var sajaukt gremošanas
trakta darbību un raisīt diareju, tā var spēcīgi ietekmēt veselību (negatīvā
ziņā).