Augļos, dārzeņos, dažās zālītēs un citos augu un dzīvnieku
pasaules produktos ir sastopamas vielas, kuras piešķir šiem produktiem
specifisku garšu un aromātu. Organisko skābju pamatfunkcija ir nodrošināt
optimālus apstākļus gremošanai.
Etiķskābe, dzintarskābe, skudrskābe, baldriānskābe,
askorbīnskābe, sviestskābe, salicilskābe u.t.t. Organisko skābju dabā ir
ārkārtīgi daudz. Organisko skābju uzdevums organismā ir noturēt skābju- sārmu
līdzsvaru pH 7,4 robežās.
Organisko skābju patēriņš palielinās
- Hroniska noguruma gadījumā;
- Avitaminozes gadījumā;
- Samazināta kuņģa sulas skābuma gadījumā.
Organisko skābju absorbcija samazinās
- Ūdens- sāļu līdzsvara slimību gadījumā;
- Pastiprināta kuņģa sulas skābuma gadījumā;
- Aknu un nieru slimību gadījumā.
Vislabāk organiskās skābes absorbējas organismā, ievērojot
pareizu dzīves veidu. Vingrošana un racionāls uzturs nodrošina adekvātu organisko
skābju pārstrādi organismā.
Organisko skābju vērtīgās īpašības
Visas produktos esošās organiskās skābes iedarbojas
labvēlīgi uz cilvēka organismu un tā orgāniem. Piemēram, salicilskābe, kura ir
aveņu un dažu citu ogu sastāvā palīdz mūsu organismam atbrīvoties no
temperatūras. Dzintarskābe, kura ir atrodama ābolos, vīnogās un ērkšķogās stimulē
mūsu organisma reģenerācijas funkciju. Par askorbīnskābes iedarbību saprotams,
nav jāstāsta. Tartarskābe neļauj no ogļhidrātiem veidoties taukiem, novēršot
aptaukošanos un asinsvadu slimības. Pienskābe iedarbojas antimikrobi un
pretiekaisuma uz organismu. Galskābe, savukārt, palīdzēs atbrīvoties no sēnīšu
slimībām. Kafijskābe iedarbojas žulti dzenoši un pretiekaisuma.
Organiskās skābes mijiedarbojas ar vitamīniem, taukskābēm,
ūdeni un aminoskābēm.
Organisko skābju īpatnības
Organisko skābju nepietiekamības simptomi:
- Avitaminoze;
- Pārtikas absorbcijas traucējumi;
- Ādas un matu problēmas;
- Gremošanas traucējumi.
Organisko skābju pārsātinātība:
- Asins sabiezēšana;
- Gremošanas traucējumi;
- Nieru darbības traucējumi;
- Problēmas ar locītavām.