Cilvēka organismā vidēji ir 10-30gr mangāna, kurš pamatā
atrodas aizkuņģa dziedzerī, aknās, nierēs, hipofīzē un kaulos.
Mangāna vērtīgās īpašības
Mangāns ietilpst aktīvo fermentu sastāvā, kuri piedalās
oksidējoši- atjaunojošos procesos (superoksigdismutāze un piruvatkināze).
Mangāns ir arī sastāvdaļa fermentiem, kuri formē saistaudus, tas veicina
augšanu un skrimšļu, kā arī kaulu veselību. Mangāns ir nepieciešams normālai
smadzeņu un nervu sistēmas funkcionalitātei. Tas nepieciešams arī aizkuņģa
dziedzera darbībai, enerģijas, holesterīna un nukleotīdu izstrādē; ietekmē
tauku vielmaiņu, mazina tauku uzkrāšanos aknā; normalizē cukura saturu asinīs,
mazinot to diabēta gadījumā.
Mangāns regulē glikozes saturu asinīs un nepieciešams
normālai insulīna sintēzei; stimulē askorbīnskābes ieguvi no glikozes. Mangāns
ir svarīgākā sastāvdaļa tiroksīna izveidē- nozīmīgākais vairogdziedzera hormons.
Tas nepieciešams arī šūnu dalīšanās procesā.
Mangāns mijiedarbojas arī ar citiem elementiem. Ja organisms
ir pārsātināts ar dzelzi, mazinās mangāna absorbcija. Mangāns kopā ar cinku un
varu iedarbojas, kā antioksidants.
Mangāna īpatnības
Mangāna nepietiekamība:
Tieši mangāna nepietiekamības simptomi nav noteikti pašlaik,
taču tādi simptomi,kā augšanas aizture, olnīcu un sēklinieku atrofija, kaulu
izturības zudums, anēmija var būt saistīti ar mangāna nepietiekamību organismā.
Mangāna deficītu parasti rada, pārlieku liels ogļhidrātu
saturs uzturā.
Mangāna pārsātinātība:
Apetītes zudums;
Miegainība;
Sāpes muskuļos;
Mangāna rahīts (kaulu izmaiņas, kuras ir līdzīgas rahītam).
Der zināt, ka maļot graudus, tiek zaudēts līdz 90% mangāna.