Organismā, normālos apstākļos ir aptuveni 25mg joda, no tiem
15mg ir vairogdziedzerī, pārējā daļa pamatā ir koncentrēta aknās, nierēs, ādā,
matos, nagos, olnīcās un priekšdziedzerī.
Dabā jods ir sastopams organiskos un neorganiskos
savienojumos, savukārt, tas var atrasties arī gaisā, brīvā veidā- ar nokrišņiem
tie nonāk atpakaļ augsnē. Īpaši vērtīgi ir pastaigāties gar jūru.
Joda patēriņš palielinās:
- Fizisku slodžu gadījumā;
- Grūtniecības un laktācijas periodā;
- Strādājot ar vielām, kuras nomāc vairoga dziedzera darbību;
- Der zināt, ka jods, no jūras kāposta absorbējas organismā un tajā uzkrājas daudz labāk par joda preparātiem.
Joda vērtīgās īpašības
Jodam ir milzīga nozīme organismā- tā ir neatņemama
sastāvdaļa tās hormoniem (tiroksīns, trijodtironīns). Hormoni, kuri satur jodu
stimulē augšanu un attīstību, regulē enerģētisko un siltuma apmaiņu, pastiprina
tauku, olbaltumvielu, ogļhidrātu oksidāciju. Šie hormoni aktivizē holesterīna
sabrukšanu, regulē sirds un asinsvadu funkciju, nepieciešami CNS attīstībai.
Jods ir biostimulators un imūnstimulātors, traucē veidoties
trombiem.
Joda īpatnības
Joda nepietiekamības simptomi:
- Vispārējs vājums;
- Pastiprinās nogurums;
- Traucēta atmiņas, dzirdes, redzes funkcija;
- Miegainība, apātija, galvas sāpes;
- Palielinās ķermeņa masa;
- Konjuktivīts;
- Aizcietējumi;
- Ādas un gļotādas sausums;
- Arteriālā asinsspiediena un sirds pulsa samazināšanās;
- Mazinās vīriešu dzimumtieksme;
- Traucēts menstruālais cikls.
- Viena no izplatītākām slimībām, kura saistās ar joda deficītu ir palielināts vairogdziedzeris (endēmiskais kākslis).
- Joda trūkums bērniem rada fizisku un garīgu atpalicību, tiem sliktāk attīstās smadzenes un nervu slimības.
Joda pārsātinātības simptomi
- Pastiprināta siekalu izdale;
- Gļotādu tūska;
- Asarošana;
- Alerģiska reakcija, kā izsitumi un iesnas;
- Sirdsklauves, drudzis, nervozitāte, bezmiegs;
- Pastiprināta svīšana;
- Caureja.
Elementārais jods ir ļoti toksisks. Sākotnējie saindēšanās
simptomi izpaužas, kā vemšana, stipras sāpes vēderā un caureja. Nāve var
iestāties šoka rezultātā no liela daudzuma, vienlaicīgas nervu galu
kairinājuma. Pārlieku joda lietošana, kā jau minēju var radīt Bāzedova slimību.
Jods zūd ilglaicīgas uzglabāšanas un kulināras apstrādes
rezultātā. Vārot gaļu vai zivi zūd līdz 50% joda, vārot pienu līdz 25%. Cepot
maizi zūd 80% u.t.t.