Dzelzs pamatā uzkrājas asinīs, mugurkaula smadzenēs, liesā
un aknās. Pieauguša cilvēka asinīs ir 3-5gr dzelzs, no kura 75-80% iet uz
eritrocītu hemoglobīnu, 20-25% paliek rezervē un apmēram 1% atrodas elpošanas
fermentos, kuri katalīzē elpošanas procesus šūnās un audos. Dzels izdalās caur
urīnu un sviedriem (ar urīnu 0.5mg/diennakt. caur sviedriem 1- 2 mg/ diennakt.)
Sievietes ik mēnesi menstruāciju periodā zaudē 10-40mg
dzelža. Tāpēc sievietēm biežāk ir dzelža trūkums un lielāks patēriņš-
mēnešreižu laikā, grūtniecības un laktācijas periodā
Pilnvērtīgai dzelzs absorbcijai nepieciešama normāla kuņģa
sulas sekrēcija. Dzīvnieku olbaltumvielas, askorbīnskābe un organiskās skābes
uzlabo dzelzs absorbciju. Dzelzs absorbcijai palīdz pāris vienkārši ogļhidrāti-
laktoze, fruktoze, sorbīts, kā arī aminoskābes- histidīns un lizīns. Taču
skābeņskābe un miecvielas pasliktina dzelzs absorbciju, tāpēc spināti,
skābenes, mellenes, kuras ir bagātas ar dzelzi, nevar būt labs dzelzs avots.
Fosfāti un fitīni, kuri atrodas zirņos, pupiņās un dažos dārzeņos traucē
dzelzim uzsūkties, taču ja pievieno gaļu vai zivi, tad dzelzs absorbcija atkal
uzlabojas. Dzelzs absorbcijai traucē arī stipra tēja, kafija, daudz
šķiedrvielas uzturā, īpaši kijas.
Dzelzs vērtīgās īpašības
Dzelzs piedalās hemoglobīna izveidošanā, vairogdziedzera
hormonu sintēzē, kā arī organisma aizsardzībai no baktērijām. Dzelzs
nepieciešams, lai veidotu imūnās aizsargšūnas un ir nepieciešams, lai B grupas
vitamīni varētu darboties. Dzels ir 70 dažādu fermentu sastāvā, tai skaitā
elpošanas procesu nodrošināšanai šūnās un audos, tas piedalās arī, lai neitralizētu
kaitīgās vielas.
Mijiedarbībā ar citām esenciālajām vielām- C vitamīnu, varu
(Cu), kobaltu (Co) un mangānu (Mn) labāk tiek uzņemts dzelzs no pārtikas, taču
ja paralēli lieto kalciju (Ca), tad sabrūk dzelzs absorbcija.
Dzelzs īpatnības
- Dzelzs nepietiekamības simptomi:
- Vājums;
- Nogurums;
- Galvas sāpes;
- Pastiprināta aizkaitināmība vai depresija;
- Sirds klauvēs;
- Sāpes sirds rajonā;
- Strauja elpošana;
- Gremošanas trakta diskomforts;
- Apetītes un garšas zudums;
- Mutes gļotādas un mēles sausums;
- Tendence uz biežām infekcijām.
- Dzelzs pārsātinātības simptomi
- Galvas sāpes;
- Galvas reiboņi;
- Apetītes zudums;
- Arteriālā asinsspiediena kritums;
- Vemšana;
- Caureja, dažkārt ar asinīm;
- Nieru iekaisums.
Termiski apstrādājot dzelzs saturošus produktus, īpaši uz
lielas uguns un ilgu laiku, zūd absorbējamā dzelzs daudzums pārtikā, tāpēc
labāk gaļu gatavot tvaicējot vai viegli apcepot.
Dzelzs saturs tiešā veidā ir saistīts ar tā absorbciju, ja
organismā ir dzelzs deficīts (anēmija, B6 hipovitaminoze) tā absorbcija
palielinās (palielinās tā saturs), taču gastrīta gadījumā ar samazinātu
sekrēciju- samazinās absorbcijas spēja.