Gļotvielas ir viens no ūdenī šķīstošiem ogļhidrātiem. Tie ir
sarežģīti heteropolisaharīdu maisījumi, kuri ir sastopami cietē un glikogēnā.
Savienojoties ar ūdeni veidojas gels, kurš mazina cukura līmeni asinīs, kā arī
mazina brīvā holesterīna daudzumu. Gļotvielas var sastapt graudos, sēklās,
augļos un dārzeņos. Turklāt, ir produkti, kuri stimulē cietes pārvēršanos
gļotvielās. Mediķi jau sen ir pierādījuši gļotvielu labvēlīgo ietekmi uz
gremošanas traktu.
Gļotvielu patēriņš palielinās
- Gremošanas trakta slimību gadījumā;
- Gremošanas trakta gļotādas bojājumu gadījumā (gastrīts, čūla);
- Ātras vielmaiņas gadījumā;
- Gļotādas funkcionalitātes traucējumu gadījumā (jeb kurā ķermeņa daļā).
Gļotvielu absorbcija samazinās
- Mazkustīga dzīvesveida gadījumā;
- Organisma miera stāvoklī;
- Iekaisumu gadījumā, kad organisms izstrādā gļotas pats.
Gļotvielu absorbcija no uztura notiek zarnu traktā. Tur tās
sašķeļas līdz glikozes stāvoklim, kura ir nepieciešama smadzeņu darbībai un
glikogēna izstrādei aknās. Kas saistās ar gļotvielām, kuras izstrādā pats
organisms, tās piedalās anaboliskos un kataboliskos procesos. Turklāt to
izstrāde ir cieši saistīta leikocītu saturu asinīs.
Gļotvielu vērtīgās īpašības
Gļotvielas pasargā mutes dobumu ne tikai no baktērijām un
mehāniskiem bojājumiem, taču arī aizsargā zobu emalju no agresīva uztura
ietekmes. Nonākot kuņģī, gļotvielas pārklāj tā sieniņas, aizsargājot to no
kuņģa sulas. Zarnās , savukārt, gļotvielas vienmērīgi ļauj absorbēt vērtīgās
barības vielas. Gremošanas traktā gļotvielas uzlabo gremošanas procesus,
turklāt neļaujot veidoties nosprostojumiem. Turklāt, gļotvielas pastiprina aizkuņģa
dziedzera sekrēciju un aizsargā B un C vitamīnu no sairšanas.
Gļotvielas mijiedarbojas ar ūdeni. Pateicoties ūdenim,
notiek “mīksto” ogļhidrātu piebriešana, veidojot gļotu substanci. Gļotvielas mijiedarbojas
arī ar mikro un makro elementiem, kuri sajaucas ar gļotu un transportējas ar to
kopā uz tievo zarnu traktu.
Gļotvielu īpatnības
Gļotvielu nepietiekamība
Gļotvielu nepietiekamība liecina par zemu ogļhidrātu saturu
uzturā. Šāda nepietiekamība var mazināt fizisko aktivitāti un enerģētisko
organisma tonusu, novājinot imūnsistēmu. Gļotvielu nepietiekamība var veicināt
dažādu gļotādu traumas, kā arī gremošanas trakta slimības.
Gļotvielu pārsātinājums
Gļotvielu pārsātinājums var rasties tikai no uzturā lietoto
produktu daudzuma, tas var raisīt apātiju, depresiju, biežas saaukstēšanās
slimības, lieko svaru. Gļotvielu pārsātinātība zarnu traktā var radīt caurejas
efektu. Turklāt gļotvielu satura palielinājums organismā var liecināt par
organismā notiekošiem iekaisuma procesiem.
Organismā gļotvielu saturu nosaka uztura produkti, kā arī
produkti kuri stimulē gļotu izstrādi- ingvers, sīpols, ķiploks.