Laikā, kad laukā ir auksts un organismam nepieciešama papildus
enerģija, nenāks par sliktu atcerēties par vitamīniem. Pareizāk sakot par vienu
no tiem- P vitamīnu. P vitamīns jeb bioflavonoīdi pirmo reizi tika atrasti
bulgāru sarkanajā piparā un tikai pēc laika arī citos augļos, dārzeņos, ogās un
riekstos.
Vislielākā bioflavonoīdu koncentrācija, vairums augļu un
dārzeņu, ir to mizā, izņēmums ir augļi ar iekrāsotu mīkstumu, tajos bioflavonoīdi
ir vienmērīgi izkaisīti pa visu augli.
Bioflavonoīdi pieder pie augu izcelsmes pigmentu grupas,
polifenolu klases. Zinātnei ir pazīstami ap 6500 šo vielu veidu. Šie
savienojumi aktīvi piedalās augu metabolismā. Augos bioflavonoīdi ir sastopami
glikozīdu veidā. Visi flavonoīdi atšķiras pēc krāsas. Piemēram, antociāni piešķir
augiem sarkanu, zilu un violetu krāsu. Flavoni, halkoni, flavonoli un auroni-
dzeltenu un oranžu krāsu. Flavonoīdi piedalās fotosintēzē un lignīna sintēzē.
Cilvēka organismā bioflavonoīdi palīdz stiprināt asinsvadu sieniņas. Turklāt,
tie ir spējīgi neitralizēt brīvos radikāļus un ir nozīmīgi enerģijas radīšanā.
Bioflavonoīdu patēriņš palielinās
- Gada aukstajā laikā;
- Vājuma un noguruma laikā;
- Kuņģa un divpadsmit pirkstu zarnas čūlas gadījumā;
- Stresa situācijās;
- Vāju kapilāru izturības gadījumā;
- Iekšķīgu un ārīgu traumu un brūču gadījumā.
Bioflavonoīdu absorbcija samazinās
- Individuālas bioflavonoīdu nepanesamības gadījumā;
- Slimību gadījumā, kuras samazina šo vielu absorbcijas spēju;
- Lietojot uztura bagātinātājus, kuru sastāvā jau ir bioflavonoīdi.
Bioflavonoīdi ir piederīgi polifenolu ogļhidrātu grupai un
tie aktīvi mijiedarbojas ar cukuriem. Turklāt, der zināt, ka lai tos
pilnvērtīgi organisms spētu absorbēt ir jālieto pietiekamā daudzumā ūdens.
Bioflavonoīdu vērtīgās īpašības
Bioflavonoīdi, kuri tiek uzņemti ar augu pasaules uzturu,
iedarbojas uz mūsu organismu sekojoši:
- Uzlabo asins kapilāru veselību;
- Piedalās redoksa procesos;
- Neļauj C vitamīnam oksidēties;
- Regulē cukura līmeni asinīs;
- Neļauj veidoties kataraktai;
- Samazina holesterīna saturu asinīs un normalizē žults sastāvu;
- Uzlabo šūnu elpošanu;
- Izmanto, lai ārstētu sirds, kuņģa, nieru un asinsvadu slimības;
- Palielina izturību pret stresu un mazina nogurumu.
Bioflavonoīdi tiek lietoti slimību gadījumos, kuras ietekmē
asinsvadu sieniņu caurlaidību. Bioflavonoīdi medicīnā tiek lietoti, hemorāģiskās
diatēzes, insulta, asins izplūdumu acs tīklenē un staru slimības ārstēšanai.
Bioflavonoīdi palīdzēs arī reimatisma, endokardīta, hipertoniskās slimības,
miokardīta, hroniska glomerulonefrīta, aterosklerozes, išēmiskas sirds slimības
un kuņģa čūlas gadījumā.
Visi bioflavonoīdi aktīvi mijiedarbojas ar ogļhidrātiem.
Turklāt, tie veido kompleksus savienojumus- glikozīdus, kuri aizsargā organismu
no nelabvēlīgas vides ietekmes. Bioflavonoīdi aktīvi mijiedarbojas ar rutīnu un
organiskajām skābēm.
Bioflavonoīdu īpatnības
Bioflavonoīdu nepietiekamība:
- Vispārējs vājums;
- Mazspēja;
- Ātra nogurdināmība;
- Sāpes locītavās;
- Nelieli asins izplūdumi uz ādas.
Bioflavonoīdu pārsātinātība:
- Galvas sāpes;
- Lauzošas sāpes locītavās;
- Ātra nogurdināmība;
- Alerģiska reakcija.
Vienīgais faktors, kurš ietekmē flavonoīdu saturu mūsu
organismā, ir regulāra produktu lietošana, kura sastāvā ir šis savienojums.
Turklāt, ieteicams, lai šie produkti tiktu maksimāli maz pakļauti temperatūras
ietekmei.