Mūsu apkārtējā augu pasaulē plaši izplatīti ir pigmenti, dēvējami
par antociāniem. Tie ir sastopami augu sulā. Antociānu kristālu krāsa ir tieši
saistīta ar vidi, kurā tie atrodas. Piemēram, skābā vidē antociāni iegūst
piesātinātu sarkanu krāsu. Sārmaina vide kristālus iekrāso zilā krāsā. Neitrālā
vidē kristāli iegūst violetu krāsu.
Tagad dodoties uz veikalu, spēsiet viegli noteikt dārzeņu un
augļu skābju- sārmu līdzsvaru.
Antociāni ir augu pigmenti, piederoši glikozīdu grupai. To
kristāli nesaistās ar protoplastiem (kā hlorofiliem), taču ir spējīgi brīvi
pārvietoties pa starpšūnu šķīdumu. Antociāni nosaka ziedlapiņu, augļu un rudens
lapu krāsu. To krāsa variē no šūnu satura pH līmeņa un var mainīties auglim
nobriestot, vai rudens lapkriša ietekmē.
Rūpniecībā antociānus pamatā iegūst no sarkanajiem
galviņkāpostiem vai vīnogu miziņām. Tādā veidā tiek iegūta sarkana un violeta
krāsviela, kuru pēc tam pievieno dzērienos, saldējumos, jogurtos, saldumos u
konditorijas izstrādājumos. Uz etiķetēm šo vielu var atrast ar apzīmējumu E163.
Šī viela organismam nav kaitīga, bet tieši pretēji, tā sniedz nenovērtējamu
labumu.
Antociānu patēriņš palielinās
- Vietās, kur ir daudz saules;
- Gadījumos, kad organisms ģenētiski ir tendēts uz onkoloģiskām saslimšanām;
- Kad darbs ir saistīts ar augstas frekvences strāvām vai jonizējošu starojumu;
- Cilvēkiem, kuri intensīvi izmanto mobilos sakarus.
Antociānu absorbcija samazinās
- Individuālas nepanesamības gadījumā;
- Dažādu alerģisku reakciju gadījumā.
Antociānu vērtīgās īpašības
Antociāni ir spēcīgi antioksidanti, kuri aizsargā mūsu
organismu no brīvajiem radikāļiem. Tiem ir spēja aizsargāt no ultravioletā
starojuma un mazināt onkoloģijas risku. Pateicoties antociāniem mazinās novecošanās
procesi organismā un labvēlīgi ietekmē nervu sistēmu, ārstējot neiroloģiskās
slimības.
Antociānus pielieto profilaktiski vai kā sastāvdaļu
kompleksai terapijai pret bakteriālajām slimībām. Augu pigmenti, novērš diabēta
saslimšanas risku un tā radītās sekas.
Antociāni labi mijiedarbojas ar ūdeni un savienojumiem, kuri
ir spējīgi šķīdināt glikozīdus.
Antociānu īpatnības
Antociānu nepietiekamība
- Depresija;
- Spēka zudumi;
- Nervu izsīkums;
- Imunitātes pasliktināšanās.
Antociānu pārsātinātība
Pašlaik pārsātinātības simptomi nav sastapti.