Serīns ir viena no svarīgākajām aminoskābēm organismā. Tā
piedalās šūnu enerģijas izstrādē.
Serīns ir pieskaitāms aizvietojamām aminoskābēm, to
organisms spēj izstrādāt pats no 3- fosfoglicerāta. Serīnam piemīt aminoskābes
un spirtu īpašības. Serīns piedalās citu aminoskābju sintēzē: glicīna, metionīna
un triptofāna.
Serīns ir sastopams divos veidos- L un D. Bioķīmisku procesu
rezultātā serīns pārveidojas pirovīnogskābe. Serīns ir sastopams galvas
smadzeņu proteīnos (ieskaitot nervu apvalku). Serīns ir sastopams arī
kosmētiskos krēmos, kā mitrinošs līdzeklis. Serīns piedalās imūnsistēmas
stiprināšanā, apgādājot to ar antivielām. Turklāt, serīns piedalās nervu signālu
pārvadē uz galvas smadzenēm, precīzāk uz hipotalāmu.
Serīna patēriņš palielinās
- Slimību gadījumā, kas saistās ar imūnsistēmas pasliktināšanos;
- Atmiņas pasliktināšanās gadījumā. Ar gadiem serīna sintēze samazinās, tāpēc lai uzlabotu prāta darbību, serīnu nepieciešams saņemt papildus no produktiem;
- Slimību gadījumā, kuru laikā samazinās hemoglobīna izstrāde;
- Dzelzs deficīta anēmijas gadījumā.
Serīna absorbcija samazinās
- Epilepsijas lēkmju laikā;
- CNS slimību gadījumā;
- Hroniskas sirds mazspējas gadījumā;
- Psihisku slimību gadījumā- trauksme, depresija, maniakāli depresīvā psihoze u.t.m.l.
- Hroniskas nieru mazspējas gadījumā;
- Pirmās un otrās pakāpes alkoholisma gadījumā.
Serīns organismā absorbējas labi, vēl jo vairāk tas aktīvi
mijiedarbojas ar mēles receptoriem, caur kuriem mūsu smadzenes saņem
pilnvērtīgāku informāciju par to ko mēs ēdam.
Serīna vērtīgās īpašības
Serīns regulē kortizola līmeni muskuļos. Muskuļi saglabā
savu tonusu un struktūru un netiek pakļauti destrukcijai. Veido antivielas un imunoglobulīnu,
tādi formējot organisma imūnos sistēmu. Piedalās glikogēna sintēzē uzkrājot to
aknās. Serīns normalizē domāšanas procesus un veicina smadzeņu funkcionalitāti.
Fosfatidilserīns (serīna īpaša forma) rada ārstniecisku
efektu metabolisku miega un noskaņojuma traucējumu gadījumā.
Mūsu organismā serīns var veidoties no glicīna un piruvata
(pirovīnogskābe). Turklāt serīns piedalās praktiski visos procesos, kas veido
dabīgās olbaltumvielas un tas spēj pat mijiedarboties ar olbaltumvielām,
veidojot kompleksus savienojumus.
Serīna īpatnības
Serīna nepietiekamība:
- Atmiņas pasliktināšanās;
- Alcheimera slimība;
- Depresīvs stāvoklis;
- Darba spēju zudums.
Serīna pārsātinājums:
- Nervu sistēmas hiperaktivitāte;
- Augsts hemoglobīna līmenis;
- Paaugstināts glikozes saturs asinīs.