Glutamīnskābe ir viena no divdesmit organismam
nepieciešamajām aminoskābēm. Tā piedalās slāpekļa metabolismā, sasaista
amonjaku un citus organismam toksiskus savienojumus. Tā ir sastopama dažādos
uztura produktos un ir arī zāļu sastāvdaļa. Tās analogs, kurš izgatavots no
augu pasaules produktiem tiek iekļauts dažādu dažādu ēdienu sastāvā, kā piedeva
vai garšviela. No glutamīnskābes gatavo tādas vielas: nātrija glutamāts (E621),
kālija glutamāts (E622), kalcija glutamāts (E623), amonija glutamāts (E624),
magnija glutamāts (E625).
Glutamīnskābi atklāja 1908. gadā Japānā, ķīmiķis Kukunae
Ikeda. Šo aminoskābi atzina par piekto garšu, pēc salda, rūgta, skāba un sālīta,
ar nosaukumu “umami”. Par umami avotu kļuva ūdenszāle “kombu”- viena no
laminārijām. Tā uzlabo olbaltumvielu pārtikas garšu vai pat spēj to imitēt. To
nodrošina L- glutamāta receptori, kuri atrodas uz mēles. Aptuveni pēc gada šī
skābe tika sintezēta laboratoriskos apstākļos. Sākotnēji šī piedeva izplatījās
Āzijas valstīs, taču pavisam drīz jau nonāca arī ASV armijas vajadzībām un to
ēdiens kļuva daudz garšīgāks, barojošāks un labāk papildināja organismu ar
nepieciešamajām vielām.
Glutamīnskābes patēriņš pieaug:
- Pāragras nosirmošanas gadījumā (līdz 30 gadiem);
- Nervu sistēmas patoloģiju gadījumā;
- Vīrieši slimību gadījumā;
- Epilepsijas gadījumā.
- Glutamīnskābes patēriņš samazinās
- Laktācijas periodā;
- Palielinātas uzbudināmības gadījumā;
- Individuālas glutamīnskābes nepanesamības gadījumā.
Glutamīnskābe ir dabīgs aktīvais neiromediātors, kurš tiek
absorbēts organismā pilnībā. Lielākā tā daļa tiek izlietota, lai nodrošinātu
nervu sistēmas veselību (galvenokārt, galvas un mugurkaula smadzenes). Labākai
glutamīnskābes absorbcijai nepieciešams pietiekams daudzums sālsskābes, kura
atrodas kuņģa sulas sastāvā.
Glutamīnskābes vērtīgās īpašības
Glutamīnskābe ir spējīga ne tikai regulēt nervu sistēmas
darbību, bet ari regulē redoksreakcijas organismā. Pateicoties savām uztura
īpatnībām, tā ir spējīga aktivizēt visas gremošanas sistēmas darbību, ieskaitot
aknu, kuņģa, aizkuņģa, tievās un resnās zarnas darbību.
Glutamīnskābe labi šķīst ūdenī un mijiedarbojas ar taukiem
un to atvasinājumiem.. Šī aminoskābe lieliski saistās ar olbaltumvielām, kuras
pateicoties šai skābei iegūst piesātinātu garšu.
Glutamīnskābes īpatnības
Glutamīnskābes nepietiekamības simptomi:
- Gremošanas trakta darbības traucējumi;
- Pāragra nosirmošana (pirms 30 gadiem);
- CNS darbības traucējumi;
- Veģetatīvās nervu sistēmas darbības traucējumi;
- Atmiņas pasliktināšanās;
- Vāja imunitāte;
- Depresīvs noskaņojums.
Glutamīnskābes pārsātinājums:
- Asins sabiezējums;
- Galvas sāpes;
- Glaukoma;
- Slikta pašsajūta;
- Aknu darbības traucējumi;
- Alcheimera slimība.
Glutamīnskābes papildus pielietojums
Glutamīnskābi var atrast ne tikai visos iespējamos
produktos, bet arī kosmētiskajos līdzekļos- šampūnos, krēmos, losjonos,
kondicionieros un ziepēs.
Medicīnā glutamīnskābe ir atrodama vakcīnās ar dzīviem
vīrusiem un ir dažādu preparātu sastāvā.
Negatīvās atsauksmes par glutamīnskābi ir balstīti uz
laboratoriskiem pētījumiem, kuri nav pārlieku adekvāti. Laboratorijas žurciņām
tika gatavota pārtika, kuras sastāvā iekļāva 20% glutamīnskābi un novēroja, ka
žurciņas jūtas slikti, tām rodas gremošanas trakta problēmas, rodas nervu
sistēmas traucējumi u.t.t. Taču 20% glutamīnskābes saturs ir visnotaļ
iespaidīgs un to nevar salīdzināt ar daudzumu, kurš atrodams ikdienas pārtikas
produktos.