Parastā niedre
Phragmites australis L.

  

  • Angliski: common Reed
  • Vāciski: Gemeines Schilf
  • Zviedru: vass
  • Igauņu: harilik pilliroog
  • Lietuviešu: paprastoji nendrė
  • Krievu: тростник обыкновенный

Parastā niedre ir daudzgadīgs augs, ar garu (līdz 2m) ložņājošu sakneni un izturīgu, dobu, aplapotu, stāvu stublāju (līdz 5m). Lapas lineāri- lancetveidīgas, plakanas, ar asām malām. Lapas apakšpusē gari, reti matiņi. Augs ir izturīgs, dobā stublāja dēļ.

Stublāja galotnē veidojas blīva piramīdveidīga slotiņa, 20-50cm garumā. Ziedkopas ir tumši violetas, brūnas vai dzeltenas, katrā pa 3-7 ziediem. Zemākais zieds ir vīrišķs, pārējie divdzimuma. Niedre sāk ziedēt ar jūniju un ziedēšana ilgst līdz rudens vidum. Auglis- izstiepts grauds. Augļi ne vienmēr nobriest.

Ārstnieciskam nolūkam ievāc jaunus dzinumus, stublājus un lapas, kā arī augļus un saknes. Jaunos stublājus un lapas ievāc maija vidū un jūnijā. Žāvē izklātus, ēnainā un labi vēdināmā vietā, bieži apmaisot drogu.

Niedres saknes rok no upju un citu ūdens tilpņu grunts agrā pavasarī līdz mirklim, kad augs sāk ziedēt vai arī ievāc vēlā rudenī (oktobrī- novembrī). Saknes mazgā un tad žāvē cepeškrāsnīs vai krāsnīs, nepārsniedzot 50C temperatūru. Labi izžāvēta droga labi drūp un tai ir patīkama, salda garša. Žāvētā veidā auga virszemes daļu uzglabā līdz 1 gadam, saknes līdz 3 gadiem.

Jaunu niedru sakneņi sevī satur daudz mikroelementu un vitamīnu (B1, B2), askorbīnskābe, ogļhidrāti (50%), olbaltumvielas (1%), taukus (1%), taukskābes, līdz 50% cietes, 32% šķiedrvielas. Saknes sastāvā atrastas aminoskābe L-pronīns, slāpekli saturoši savienojumi, alkaloīdi, genciānskābe, kafijskābe, celuloze, karotīns un fitoncīdi.

Stublājos ir augsts saturs celulozes, askorbīnskābes un neaizvietojamo aminoskābju. Lapās lielos daudzumos ir A vitamīns. Parastās niedres ziedkopās ir atrasta ferulskābe, p- kumārskābe, vanilīnskābe, flavonoīdi, orientīns, prolīns, svercizīns u.c.

Ārstnieciskā nozīme

Parastās niedres ārstnieciskās īpašības ir pamatojamas ar  vitamīnu un minerālu klātbūtni augā. Lai arī augs pilnībā nav izpētīts, šādas tādas zināšanas par to ir. Niedrei piemīt pretiekaisuma, antioksidanta, diurētiskas īpašības. Saknes novārījums ir ieteicams dažādu izvadorgānu sistēmas iekaisumu ārstēšanai.

Saprotams, ka izsens parastā niedre tiek pielietota tautas medicīnā. Niedres saknenim piemīt žulti dzenošas, urīna dzenošas, sviedru dzenošas, drudža mazinošas, pret tūskas un vemšanu novērsošas īpašības. Sakneņa novārījumi, aplikāciju veidā ātrāk nobriedina furunkulus un karbunkulus, kā arī palīdz dziedēt abscesus un brūces.

Novārījumi no lapām tiek lietoti saindēšanās gadījumā, ārīgi ādas iekaisuma gadījumā. Stublāju sula noder indīgu insektu kodumu apstrādei. Pateicoties lielam askorbīnskābes saturam, niedres lapu novārījums ir efektīvs saaukstēšanās slimību gadījumā un ir izmantojams, kā pretiekaisuma un drudža mazinošs līdzeklis. Augu lieto diskomforta mazināšanai kuņģī, lai novērstu vemšanu un atraugas, kā arī nieru un urīna izvades sistēmas infekciju ārstēšanai.

Niedres preparātus iesaka lietot pneimonijas, pārtikas saindēšanās un cukura diabēta gadījumā. Sakneņa novārījumus izmanto ārīgi- artrītu, radikulītu gadījumā, kā sāpju remdējošus un pretiekaisuma līdzekļus.

Spirta izvilkumi noder cistīta un izdales sistēmas slimību ārstēšanai. Lapu vai sakņu novārījums ir lielisks vitamīnu līdzeklis, lai stiprinātu imunitāti, tos lieto arī anēmijas un avitaminozes gadījumā. Žāvētas un saberztas pulverī lapas noder lielu, pūžņojošu brūču un čūlu ārstēšanai.

Nav ieteicams lietot

Parastās niedres preparātus nav ieteicams lietot grūtniecības un laktācijas periodā, ja ir individuāla auga nepanesamība vai tendence uz alerģiskām reakcijām. Augs nav vēlams arī maziem bērniem.

Pārtikas nozīme

Parastās niedres saknes pārtikā lieto jau ļoti sen, vēl jo vairāk ar kaltētām un maltām saknēm aizstāja kviešu un rudzu miltus līdz pat 80-90%. Diemžēl, saknē ir ļoti daudz šķiedrvielu un pateicoties tam, cilvēkiem parādījās slimīgi simptomi. Cilvēki pampa, tiem auga lieli vēderi, kuros dzīvoja nepārtraukts smagums un sāpes. Tāpēc niedri, padarīt par pamatēdienu nedrīkst nekādā gadījumā. Vērtīgāk no tās gatavot niedru cieti. Bet, nu cerēsim, ka pilnībā pāriet uz niedres saknes ēšanu mums nenāksies.

Niedres sakni nav vēlams lietot tiem, kam augsts šķiedrvielu saturs var kaitēt- gastrīta, kuņģa čūlas, žultsakmeņu slimniekiem.


Uztura receptes

Vārītas parastās niedres saknes

300 gr. parastās niedres saknes, 40 gr. skābenes, augu eļļa, sāls, garšvielas.

Saknes griež gabalos pa 2-3 cm, novāra sāls ūdenī, apber ar sasmalcinātām skābenēm un pārlej ar eļļu.

Parastās niedres sakne krējumā

300 gr. parastās niedres saknes, 40 gr. krējuma, sāls.

Niedres saknes vāra sāls ūdenī, sasmalcina un pievieno krējumu.

Parastās niedres saknes kafija

Saknes izžāvē un apgrauzdē cepeškrāsnī līdz sabrūnē. Samaļ un lieto, kā kafiju.

Parastās niedres sakņu salāti

300 gr. parastās niedres saknes, 60 gr. rīvētu mārrutku, 60 gr. skābenes, 40 gr. krējuma, sāls.

Parastās niedres saknes novāra sāls ūdenī, sasmalcina 2cm lielos gabaliņos, pievieno mārrutku un sasmalcinātu skābeni, sāla un pievieno krējumu.

Parastās niedres biezenis

200 gr. parastās niedres sakņu, 60 gr. lielās nātres, 60 gr. sīpola, 10-20 gr sīpola, augu eļļas, sāls, etiķis.

Parastās niedres saknes novāra, sasmalcina gaļas mašīnā, pievieno apceptu sīpolu un nātri, sāla un pievieno etiķi.

Lasīt par klinšu noragu ->