Austruma dižpērkone
Bunias orientalis L.

  

  • angliski: Warty-cabbage
  • vāciski: Orientalische Zackenschote
  • zviedru: ryssgubbe
  • igauņu: harilik tõlkjas
  • lietuviešu: rytinė engra
  • krievu: свербига восточная

Viengadīgs, divgadīgs (visbiežāk) vai daudzgadīgs augs, sazarots, ar gandrīz veselām ar sīkzobotu malu, plūksnaini šķeltām, dalītām vai koklesveidīgām lapām. Augam ir apmatojums. Augs ir vērtīgs medus augs!

Ziedi dzelteni vai balti, savākti īsā (1-2cm garumā) vairogveida ziedkopā, augļu klātbūtnē tā pagarinās līdz 10-20cm.  Auglis- ovālas formas pāksts, kaila, divligzdu, ar viensēklu vai divsēklu ligzdām, novietota viena virs otras.

Ārstnieciskam nolūkam ievāc auga virszemes daļu līdz ziedēšanai (ievācot vēlāk, produkts zaudē garšas un ārstnieciskās vērtības), saknes un sēklas. Augu ievāc no jūlija līdz septembrim, šajā laikā augs vērtība ir vislielākā. Griež pirms ziedēšanas, pirms zari vēl nav pārkoksnējušies un ir zaļi. Žāvē ēnā, sausā vietā. Žāvēta droga izmantojama ārstnieciskām vajadzībām.

Auga virszemes daļā ir 8.4% proteīna, <10% augu tauku, 33% bez slāpekļa ekstraktīvās vielas. Sēklās atrodas <32% augu tauku. Vienā kilogramā žāvētu augu ir 214mg dzelzs, 8,4mg varš, 29,2mg mangāna, 40mg titāna, 4,0mg molibdēna, 16,8mg bora. Vēlāk tika atklāts arī niķelis un titāns. C vitamīns svaigā augā spēj sasniegt 49mg.

Ārstnieciskā nozīme

Auga vērtīgās īpašības skaidrojamas ar tajā esošo C vitamīnu, dzelzi, mangānu, varu, proteīna, šķiedrvielām un ēteriskām eļļām. Pateicoties dzelzs klātbūtnei, tas veicina hemoglobīna satura palielināšanos asinīs, kas ir īpaši aktuāli anēmijas gadījumā.

Austrumu dižpērkoni nereti izmanto apetītes zuduma gadījumā, aterosklerozes, augšējo elpceļu iekaisumu ārstēšanai un imunitātes pastiprināšanas vajadzībām.

Tautas medicīnā austrumu dižpērkoni izmanto kuņģa un zarnu slimību ārstēšanai, tā noder caurejas gadījumā, kā arī lai ārstētu aknas, dzelteno kaiti, reimatismu un plaušu slimības, noderēs arī kā urīna dzenošs līdzeklis.

Tautas medicīnā austruma dižpērkones sulu zintnieki izmanto, lai ārstētu labdabīgus un ļaundabīgus audzējus, žāvētus ziedus izmanto locītavu ārstēšanai. Tautas medicīnā no šī auga gatavo nostādinājumus un novārījumus, kuri ir efektīvi cingas, bērnu krampju un augšējo elpceļu slimību gadījumā.

Nav ieteicams lietot

Augs nav indīgs un blaknes nav novērotas, savukārt, grūtniecības un laktācijas periodā, to lietot nedrīkst nekādā veidā. No šī auga arī jāizvairās agrīnā vecumā.

Pārtikas nozīme

Pārtikā lieto austrumu dižpērkones jaunos dzinumus un lapas, retāk saknes. Viens no labākajiem veidiem, kā to lietot uzturā ir nogriežot svaigu dzinumu, kad augs vēl nav paaudzies. Nomizot mizu un ēst stublāja viduci. Pēc garšas svaigs augs attāli atgādina redīsu. Diemžēl, augā esošā sinepju eļļa ātri sadalās un pēc divām stundām ievāktie augi garšos līdzvērtīgi kāpostam.

Protams, augu var arī cept, sautēt un vārīt.

Saknes ievāc agrā pavasarī vai vēlā rudenī, bet svarīgi, lai augs ir jauns, jo vecākiem augiem sakņu sistēma jau ir pārkoksnējusies. Sakni var ēst svaigu, marinēt, sautēt, vārīt, izmantot mārrutku vietā. Sakni var arī žāvēt, tādi tā zaudēs savu rūgtenumu un būs izmantojama, pulvera veidā, kā garšviela.

Uztura receptes

Austrumu dižpērkones saknes uzkodas

500 gr. dižpērkones saknes, 1 tēj.k. cukura, 1 tēj.k sāls, 2 ēd.k. etiķa.

Dižpērkones saknes samaļ gaļas mašīnā, pievieno cukuru, sāli, etiķi- samaisa un ievieto ledusskapī uz 2-3 diennaktīm Pasniedz pie gaļas un zivju ēdieniem, izmanto arī salātos un kā patstāvīgu ēdienu (ar majonēzi vai krējumu).

Austrumu dižpērkones sviestmaizes

100 gr. dižpērkones saknes uzkodas (skatīt recepti augstāk), 100 gr. sviesta.

Samaisa visu kopā un lieto uz sviestmaizēm.

Austrumu dižpērkones pulveris

Dižpērkones saknes samaļ gaļas mašīnā, žāvē cepešu krāsnī, sasmalcina piestiņā.  Iegūto pulveri var izmantot, kā piedevu graudaugu ēdieniem un salātiem, kā arī kā garšvielu gaļas ēdieniem (pirms tam atmērcē ūdenī 2-3h). 1 ēd.k uz porciju!

Austrumu dižpērkones salāti

150 gr. svaigas dižpērkones, 100 gr. kartupeļu, 15 gr. augu eļļas, sāls un piparu.

Jaunos dižpērkones dzinumus attīra un sasmalcina, pievieno kartupeļus, augu eļļu un garšvielas.

Analoģiski gatavo salātus ar olu.  Pievieno vēl 0,5 olas un pievieno krējumu vai majonēzi.

Kartupeļu zupa ar austrumu dižpērkoni

140 gr. kartupeļu, 20 gr. burkānu, 80 gr. dižpērkones, 20 gr. sviesta, 20 gr. krējuma, 1 olu, 40 gr. sīpola.

Verdošā buljonā liek sagrieztus kartupeļus, uz pannas sautētus dārzeņus un vāra 15 minūtes. Tad pievieno sasmalcinātus dižpērkones lakstus un vāra līdz gatavs. Olu un krējumu pievieno pasniedzot.

Kartupeļu zupa ar austrumu dižpērkones pastu

70 gr. kartupeļu, 10 gr. burkānu, 20 gr. sīpolu, 15 gr. dižpērkones pastas, 2 ēd.k. sviesta, 0.5L ūdens, sāls.

Uzvāra ūdeni. Sagrieztus burkānus, sīpolu un pastu apcep taukos, pievieno ūdenim un ļauj uzvārīties, pievienot kartupeli un vārīt 15-20 minūtes uz mazas liesmas. Pirms pasniegšanas pievieno sviestu.

Kartupeļu zupa ar žāvētu austrumu dižpērkoni

70 gr. kartupeļu, 10 gr. burkānu, 20 gr. sīpola, 2,5 gr. dižpērkones, 1 ēd.k. sviesta, 0.5L ūdens, sāls.

Uzvāra ūdeni un tam pievieno uz pannas apceptus burkānus un sīpolus, žāvētu dižpērkoni, ļauj uzvārīties un tad pievienot sagrieztu kartupeli un vārīt 15-20 minūtes uz mazas liesmas. Pasniedzot pievieno sviestu.

Austrumu dižpērkones biezenis ar sīpolu

40 gr. dižpērkones pastu, 80 gr. sīpola, 40 gr. miltu, 80 gr. eļļas.

Dižpērkones pastu samaisa ar sasmalcinātu sīpolu un miltiem, apcep eļļā 5-10 minūtes. Biezeni var pasniegt kā garnīru vai kā piedevu pie otrā ēdiena.

Kartupeļu kotletes ar austrumu dižpērkones pastu

500 gr. kartupeļu, 100 gr. sīpola, 1 ola, 25 gr. dižpērkones pastas, 1 ēd.k. eļļas, sāls.

Kartupeli attīra, novāra un samīca. Atdzesētā kartupeļu biezenī ielej jēlu olu, pievieno sāli, sasmalcinātu sīpolu, dižpērkones pastu un rūpīgi izmaisa. Sadala porciju vienādās daļās un izveido ovālas formas, izviļā kviešu grauzdiņos, . Apcep kotletes uz pannas, līdz izveidojas brūngana kārtiņa.

Austrumu dižpērkones piedeva

Austrumu dižpērkones lakstus un saknes maļ gaļas mašīnā, pievieno sāli, piparus un etiķi. Izmanto kā piedevu gaļas, zivju un dārzeņu ēdieniem.

Lasīt par ārstniecības dižzirdzeni ->