Nav ieteicams lietot
Bieži valda uzskats, ka lielo diždadzi
nedrīkst lietot grūtnieces un laktācijas periodā, kas jau pašā saknē ir
nepareizi. Lielais diždadzis ir viens no retajiem augiem, kurš nerada blaknes.
Šis uzskats ir radies pateicoties tam, ka lielais diždadzis reti sastopams
viens, bet tiek izmantots dažādos maisījumos, kuros ir citi augi, kas arī rada
blaknes. Protams, ja nejūtaties drošs par šī auga lietošanu, var painteresēties
par to pie ārstējošā ārsta.
Ārstniecības Receptes
Lielā diždadža sakņu novārījums: 10gr drogas
ievieto emaljētā traukā un aplej ar 200ml kārstu, iepriekš vārītu ūdeni. Aizver
vāciņu un liek ūdens peldē., bieži apmaisot apmēram 30 minūtes, atdzesē istabas
temperatūrā 10 minūtes, biezumus izspiež. Iegūto novārījumu papildina ar vārītu
ūdeni līdz 200ml. Iegūto novārījumu uzglabā vēsumā ne ilgāk par 2 dienām. Lieto
siltā veidā ½ glāzes, 2-3 reizes dienā.
Lielā dadža saknes nostādinājums: 10-25gr
sasmalcinātu drogu aplej ar 400ml verdoša ūdens, notur 1h termosā, tad atdala
biezumus. Lieto siltu pa ½ glāzes, 3-4 reizes dienā pēc ēšanas.
Ziede no lielā diždadža: 40gr svaigas saknes
nostādina 100ml augu eļļā 24h, tad vāra uz vājas uguns 15minūtes. Otra versija-
50gr svaigu sakni sarīvē un sajauc ar 50gr cūku tauku. Trešā versija- 25gr
lapu, 25gr sakņu novāra 100ml ūdenī, 20 minūtes. Pēc tam biezumus sarīvē un
sajauc ar 100gr sviesta.
Lielā dadža eļļa: sasmalcinātas saknes nostādina
mandeļu vai olīveļļā pāris dienas. Ja izmanto matiem, tad var pievienot klāt
arī aso piparu.
Lielā diždadža lapu nostādinājums: 60gr drogas
aplej ar 600ml verdoša ūdens, nostādina 4h, tad atdala biezumus. Lieto pa 1
glāzei, 3 reizes dienā.
Lielā diždadža lapu sula: spiež no svaigi
ievāktām, jaunajām lapām. Lieto kopā ar medu (10:1), pa 1/3-1/2 glāzes pirms
ēšanas.
Lielā diždadža lapu un ziedkopu novārījums: 20gr
drogu vāra 200ml ūdenī, 5 minūtes. Tiek lietots kompresēm un vannām.
Lielā diždadža sēklu nostādinājums: 20gr sēklu
aplej ar 200ml verdoša ūdens, nostādina, tad atdala biezumus. Lietot pa
25-50ml, 3-4 reizes dienā.
Lielā diždadža sakņu izvilkums ūdenī: 1 tējkaroti
sasmalcinātas saknes, aplej ar 0,5L verdoša ūdens, nostādina visu nakti. Lieto
kārstu, izdzer dienas laikā. Izmanto urīnpūšļa akmeņu un nierakmeņu, gastrīta
un kuņģa čūlas gadījumā.
Lielais diždadzis uzlabo matu augšanu. Tam gatavo
sakņu novārījumu, kuru lieto ilglaicīgi, katru dienu, slapinot ar to galvas
ādu. Piepilda 1/3 neliela katla ar lielā diždadža saknes un aplej ar ūdeni,
gandrīz līdz katla malai, vāra uz mazas liesmas 30-40 minūtes, atdala biezumus.
Šādu novārījumu var uzglabāt ledusskapī ne ilgāk par 5 dienām. Izmanto pēc
nepieciešamības, pirms lietošanas mazliet uzsilda.
Iekšēji lietojams nostādinājums: 2 ēdamkarotes
diždadža saknes aplej ar 500ml verdoša ūdens- diennakts deva.
Lielā diždadža preparāti ir labi attīrītāji ar
antioksidantu īpašībām. Sakņu novārījums no organisma izvada ne tikai liekos
sāļus, šlakvielas un toksīnus, bet arī tādas vielas, kā dzīvsudraba
savienojumus. 10gr žāvētu sasmalcinātu sakneni aplej ar vienu glāzi kārsta
ūdens, vāra 15-20 minūtes, atdala biezumus, papildina novārījumu līdz
sākotnējam tilpumam. Lieto pa 1 ēdamkarotei, 3-4 reizes dienā.
Asu sāpju gadījumā vēderā lieto novārījumu no auga
vai tā sulu: 1 ēdamkarote uz 1/3 glāzes silta ūdens.
Aizcietējuma gadījumā labi palīdz lielā diždadža
sēklu novārījums: saujiņu nobriedušu sēklu aplej ar 1 glāzi verdoša ūdens, vāra
2h, atdala biezumus un izdzer vienā piegājienā.
Holecistīta, žultsakmeņu, hroniska pankreatīta
gadījumā dzer sakņu novārījumu: 20gr sausu sasmalcinātu drogu uz 1 glāzi ūdens,
vāra 30 minūtes, nostādina 20 minūtes, atdala biezumus, papildina līdz
sākotnējam tilpumam. Lieto pa 1-2 glāzēm 3 reizes dienā pirms ēšanas.
Drudža mazināšanai: 4 ēdamkarotes žāvētas diždadža
saknes uz 4 glāzēm ūdens, vāra līdz ūdens tilpums samazinās uz pusi, atdala
biezumus. Novārījumam pievieno 2-3 ēdamkarotes medus. Lietot pa 1 glāzei, 3
reizes dienā pēc ēšanas.
Skalošanas līdzeklis, stomatīta gadījumā: 1
ēdamkaroti žāvētas diždadža saknes uz 1 glāzi ūdens, vāra 15 minūtes, nostādina
1h, atdala biezumus, papildina līdz sākotnējam tilpumam.
Izmežģījumu un sastiepumu gadījumā no diždadža
gatavo kompreses un liek tieši uz sāpošo vietu, var likt arī svaigu diždadža
sakni, sajauktu ar augu eļļu- kas palīdzēs pat stipru sasitumu un hematomu
gadījumā.
Ar lielo diždadzi var lieliski atbrīvoties no ādas
kārpiņām, ja tā sulu samaisa ar galda etiķi un pa 1-2 pilieniem dienā pilina to
uz kārpu.
Urīnceļu akmeņu gadījumā, gatavo novārījumu: 20gr
žāvētas saknes, aplej ar 1 glāzi kārsta ūdens, vāra 10 minūtes un nostādina 2h,
pēc tam atdala biezumus. Dzer pa ½ glāzei, 3 reizes dienā.
Podagras gadījumā, no sausām vai svaigām lapā
taisa lokālu aplikāciju. Tās noplaucē un liek lokāli uz sāpīgo vietu 5-6 lapu
biezumā, apsien ar kompreses papīru un apsien ar audumu.
Cukura diabēta gadījumā lieto lielā diždadža
saknes novārījumu, pa 1 ēdamkarotei, 3-4 reizes dienā: 10gr žāvētas drogas
aplej ar glāzi ūdens, vāra 15-20 minūtes, nostādina 30 minūtes, atdala
biezumus, papildina līdz sākotnējam tilpumam.
Lai ārstētu rahītu, lieto sakņu novārījumu, siltu
pa 2 ēdamkarotēm, 2-3 reizes dienā pirms ēšanas. (1 ēdamkaroti uz 1 glāzi
ūdens, vāra 30 minūtes, atdzesē 10 minūtes, atdala biezumus un atjauno
tilpumu).
Pārtikas nozīme
Diždadža saknes var lietot svaigā veidā, kā salātu sastāvdaļu. Der ievērot, ka pūkainais diždadzis ir ievērojami rūgtāks par citiem saviem brāļiem. Visbiežāk, kultivēts tiek lielais diždadzis, jo tā daļas ir vispatīkamākās pēc garšas.
Diždadžu saknes (pirmā gada), lapas un stublājus vāra, sautē, cep, kā jeb kuru dārzeni. Taču der zināt, ka jebkurš diždadzis mazliet tomēr dos rūgtumiņu. Protams, lapas un stublājus arī ievāc jaunus.
Žāvētu sakneni var samalt un pievienot miltiem, no kuriem paredzēts cept maizi. Tāpat sakneni var arī grauzdēt un iegūt līdzīgu pulveri cigoriņam, kuru izmantot kā kafijas dzērienu.
Lapas var vārīt vai lietot ēdienos, kā spinātveidīgu augu. Taču lapas ir stipri pūkainas un tas bojā visu ēšanas prieku, tāpēc vislabāk ir tās lietot ēdienos, kur lapas ir jāsasmalcina. Garšīgāki par lapām ir to kāti, tie ir daudz gaļīgāki un sulīgāki. Lapu kātu pamatnes ir ieteicams nomizot, tālāk jau tos var pievienot zupās, salātos, sautēt un visu ko vien varat iedomāties.
Uztura receptes
Salāti no
lielā diždadža
150 gr. lielā diždadža saknes, 30 gr. mārrutka, 50 gr. loka,
20 gr. krējuma, sāls.
Lapas nomazgā un noplaucē verdošā ūdenī 1-2 minūtes. Apžāvē
un sasmalcina. Samaisīt ar sasmalcinātu loku, sāla, pievieno mārrutku un
krējumu.
Lielā diždadža
lapu zupa
300 gr. lielā diždadža lapas, 80 gr. sīpola, 40 gr. rīsu, 40
gr. tauku, 200 gr. kartupeļu, sāls un pipari pēc vēlmes.
Attīrītus, sagrieztus kartupeļus un rīsus novāra.
Sasmalcinātas diždadža lapas un uz pannas apsautētus sīpolus pievieno zupai 15
minūtes pirms pasniedz uz galda.
Lielā diždadža
biezenis
1 kg lielā diždadža lapas, 100 gr. skābenes, 100 gr. sāls, 25
gr. dilles, pipari pēc vēlēšanās.
Diždadža lapas samaļ ar gaļas mašīnu, pievieno sāli, piparus,
dilles, skābenes un samaisa. Ievieto 3L burkā un uzglabā ledusskapī. Izmanto,
kā piedevu zupām, salātiem un kā garšvielu pie gaļas un zivju ēdieniem.
Ceptas
lielā diždadža saknes
Mazgātas lielā diždadža saknes sagriež ripiņās, sasāla un izcep
cepeškrāsnī vai ugunskurā.
Apceptas
lielā diždadža saknes
500 gr. lielā diždadža saknes, 50gr. augu eļļas.
Diždadža saknes novāra sālītā ūdenī. Pēc tam cep uz pannas.
Lielā diždadža
povidla
1 kg lielā diždadža saknes, 1L ūdens, 50 gr. etiķa esences.
Ūdenim pievieno etiķi un uzvāra. Verdošam maisījumam pievieno
gaļas mašīnā sasmalcinātas diždadža saknes un vāra ~2h. Povidlu var lietot pie
tējas vai pie citiem saldajiem ēdieniem.
Lielā
diždadža kafija
Saknes izžāvē un apgrauzdē cepešu krāsnī, līdz tās sabrūnē.
Samaļ kafijas dzirnaviņās un lieto 1-2 tējkarotes uz vienu krūzīti verdoša
ūdens.